14 december 2022

Rivesaltes Ambré Hors d'Age, Domaine Lafage

Niets gezelliger dan ‘natafelen’ :  na het tafelen nog wat verder praten met een glaasje in de hand. Dat kan de rest van de fles wijn zijn, een nieuw flesje of eventueel een glas Champagne als je liever op iets fris eindigt.  Als je thuis bent (of een bob hebt) kun je de boeiende wereld van de fijnste distillaten exploreren :  oude Cognac, Armagnac, Calvados, Single Malt Whisky, …  Het enige nadeel is de hoge alcoholgraad.  Meestal rond de 40% vol. maar dat kan tot 60-65 % vol. gaan (cask strength : zoals het in de vaten zit, voor verdunning met water).  Wie het iets lichter wil houden kan kiezen voor de prachtige categorie van de zogenaamde ‘versterkte wijnen’ zoals Port, Sherry of Madeira. Die draaien meestal ergens rond 19-20% vol.  Met uitzondering van Fino of Manzanilla Sherry aan 15% maar dat zijn eerder aperitief wijnen (of bij bepaalde gerechten).

In het zuiden van Frankrijk vind je ook heel mooie versterkte wijnen, de zogenaamde ‘Vin Doux Naturels’. Bij een ‘vin doux naturel (VDN)’ wordt (zoals bij Port) de gisting op een bepaald moment gestopt door toevoeging van alcohol en er blijft dan een pak natuurlijke restsuikers over.  Banyuls en Maury zijn wellicht de bekendste en die worden overwegend met de rode Grenache druif gemaakt (witte Banyuls en Maury moet je met een vergrootglas zoeken). Minder bekend maar vaak uitstekend prijs/kwaliteit zijn de Rivesaltes wijnen. Met de Grenache Noir maakt men ofwel een jeugdige, zeer fruitige Rivesaltes Grenat (zoals een Vintage in Maury) of een op vaten gerijpte versie Rivesaltes Tuilé.  Met de witte druiven Grenache Blanc en Grenache Gris, eventueel aangevuld met Macabeu en de zeldzame Tourbat (Malvoisie du Roussillon) maakt men een zoete witte wijn die door veroudering op vaten een mooie amberkleur krijgt : de Rivesaltes Ambré.  De vermelding Hors d’Age verdien je al na vijf jaar vatlagering maar de beste rijpen vaak meer dan 10 jaar om zo een geweldige complexiteit en diepte op te bouwen.

De Rivesaltes Ambré Hors d’Age van het domein Lafage komt van een mooie terroir van ‘galets roulés’ nabij de kust. De veertig jaar oude wijnstokken van Grenache Gris (80%) en Grenache Blanc (20%) worden laat geplukt; wanneer ze een potentiële alcoholgraad van 17,5 % vol. behalen (als alle suikers zouden uitgisten,wat niet het geval is, zou de wijn 17,5 % vol. bevatten) Na de persing komt geleidelijk aan de gisting op gang en wanneer de gewenste dosis restsuikers bereikt wordt stopt men de gisting door toevoeging van alcohol. Daarna verdwijnt de zoete witte wijn een jaar of zeven op eiken vaten tot hij zijn mooie amberkleur verwerft en natuurlijk ook de unieke combinatie van finesse en smaakintensiteit die een goede Ambré kenmerkt. Gedroogd fruit, karamel, amandel, koffie en cacao verdringen mekaar in een vuurwerk van geuren en smaken en het zal dan ook niet verbazen dat alle nagerechten die buigen op één of meerdere van die ingrediënten perfect kunnen begeleid worden door deze zalige dessertwijn. Bij Lafage voegen ze daaraan toe : “pour les amateurs de Havanes”.  Sigarenliefhebbers kunnen dus hun horizon verbreden.  Wat de Ambré van Lafage onderscheidt van andere VDN is de lage alcoholgraad van 15% (absolute minimum voor deze categorie) in plaats van de gebruikelijke 16.5%-18%.  Op papier misschien een klein verschil maar in smaakgevoel een wezenlijk onderscheid.  Het laat toe om de om de kerstmaaltijd in absolute schoonheid te eindigen.  Of het jaar 2022 waardig af te sluiten !

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief