Over ons

Wie is Jan De Clercq?

De 'wijnmicrobe' kreeg hij van thuis uit mee en heel vroeg besefte hij dat wijn zijn leven zou beheersen. In Bordeaux, aan het befaamde Institut d'Oenologie van de Université de Bordeaux, kreeg hij een basisopleiding. Daarna vertrok hij richting Bourgogne om een tweejarige opleiding te volgen aan de Lycée Viticole de Mâcon-Davayé. Tijdens deze studies maakte hij ook kennis met het praktische werk in wijngaard en kelder gedurende stages in de Beaujolais streek en Baden (Duitsland).

Na het behalen van het diploma "Technicien Supérieur Technico-Commercial en Vins et Spiritueux" volgde een korte cursus "Diplôme de Commerce International en Vins et Spiritueux". Een bijzondere interesse voor Sherry bracht hem er toe een maand lang stage te volgen bij Emilio Lustau in Jerez de la Frontera.

Hierna was het moment gekomen om de familiezaak Portovino over te nemen en een boeiend wijnassortiment uit te bouwen. Er bleef echter één grote droom en uitdaging over; het moeilijkste en meest gegeerde diploma binnen de wijnwereld behalen. Slechts 200 personen wereldwijd mochten de befaamde initialen MW achter hun naam zetten en hiervan waren slechts vijf 'continental europeans' Master of Wine. Na een periode van heel intense studie werd Jan De Clercq in 1998 de eerste Belgische Master of Wine en één van de jongste (28) ooit.

Wijnen met een verhaal...

Je opent een fles, schenkt een glas uit en proeft. De aroma's stijgen uit het glas en je nieuwsgierigheid wordt opgewekt ; wat ruik ik daar allemaal ? Als je denkt iets te herkennen komen daar plots, uit het niets, nog andere geuren die je zinnen prikkelen. Een wondere wereld gaat open, je kunt niet meer wachten om de eerste slok te proeven. In de mond ontvouwt zich een verhaal van een unieke plaats waar wijnstokken staan en van een gepassioneerde wijnbouwer die deze wijngaarden bewerkt en zoekt om iets heel bijzonders en onvergelijkbaars te creëren. Elk verhaal is verschillend ; eenvoudig of complex, bondig of zeer lang. Maar hoe dan ook, het verhaal wist ons te ontspannen, te boeien, te ontroeren, te beklijven,...

Onze zoektocht gaat naar zulke 'wijnen met een verhaal'. Ongeacht de origine of reputatie. We leggen onze gespitste oren te luisteren naar een wijn die ons iets weet te vertellen. Ook gaat onze voorkeur in de eerste plaats uit naar autochtone druivesoorten omdat we houden van diversiteit en originaliteit.

Mogen wij u uitnodigen om onze wijnen te proeven en te luisteren naar de prachtige verhalen die ze weten te vertellen ?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief