Massifitti
2021

Massifitti

Suavia
Veneto Italië
€ 19,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Trebbiano di Soave
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Jancis Robinson schrijft over de Trebbiano druif het volgende : “ The word Trebbiano in a wine name almost invariably signals something light, white, crisp and uninspiring”. Deze banale en neutrale druif werd niet alleen massaal aangeplant in Italië maar ook in Frankrijk onder de naam Ugni Blanc. Bijna alle basiswijn voor Cognac (en ook meer en meer voor Armagnac) wordt gemaakt met de Ugni Blanc druif die grote opbrengsten (tot 150 hl/ha !) van smaakloze en zure wijn voortbrengt. Je kunt je dan ook afvragen of het wel een slimme marketingzet is van de nochtans intelligente familie Tessari om een zuivere Trebbiano op de markt te brengen. Maar in de wereld van de ampelografie (de wetenschap van de druivensoorten) is niet altijd alles zo eenvoudig. De meeste Trebbiano is Ugni Blanc maar er bestaan soorten Trebbiano die genetisch verschillend zijn en sommige daarvan zijn WEL kwalitatief. In de Soave regio staat al eeuwen de zogenaamde Trebbiano di Soave : een kwalitatieve maar moeilijke druif. Deze lokale druif is gevoelig voor schimmels en geeft enkel het beste van zichzelf op de hellingen van de historische Soave Classico met vulkanische bodem. Bijna alle Trebbiano di Soave werd dan ook vervangen door de robuuste en gemakkelijkere Garganega druif. In een oude wijngaard van Suavia staat nog wat echte Trebbiano di Soave en in samenwerking met universiteit van Milaan ontwikkelden ze nieuw plantmateriaal om terug deze druif aan te planten. In afwachting van de nieuwe wijngaard besloten de zussen Tessari alvast hun bestaande oude Trebbiano di Soave wijnstokken apart te vinifiëren. Zo onstond de boeiende nieuwe Mass Fitti cuvée. Nog meer dan Garganega weet deze oude autochtone druivensoort de mineraliteit uit de vulkanische bodem te distilleren en door te geven aan de wijn. Om die zinderende ziltheid te vrijwaren werd de Massi Fitti 15 maand op inox kuipen verouderd op zijn fijne droesem. De mineraliteit zit uiterst verfijnd ingebed in een heel zachte textuur met die wonderbaarlijke lichtvoetigheid die de allerbeste Soave wijnen kenmerkt.

Domein: Suavia

De Veneto streek in het noorden van Italië staat bij de consument bekend als producent van Soave in wit en Valpolicella in rood. Beide wijnen worden in quasi industriële hoeveelheden aangemaakt en ook vaak met een industriële ingesteldheid : productie, productie en nog eens productie. De belangrijkste witte druif van de Soave is Garganega. Aan hoge opbrengsten (eerder de regel dan de uitzondering in Soave) brengt deze druif wijn voort van een oeverloze saaiheid. Enkel op de betere terroirs en met beperkte opbrengsten slaagt men er in de wijnen diepte en intensiteit mee te geven. Maar zelfs op zijn best kan Garganega bezwaarlijk exuberant genoemd worden ; wat citrusfruit,amandel, bloemige toetsen en soms een beetje mineraliteit.

Een goede scheut Chardonnay (toegelaten tot maximum 30 %) of een flinke dosis nieuwe eik kan natuurlijk de smaak opvijzelen maar wel ten koste van de typiciteit. Géén toeters of bellen dus, géén tromgeroffel ; de beste Soave wijnen komen op kousenvoeten, schuchter bijna, onze smaakpapillen tegemoet. Maar als snel ontdekken we achter de bescheiden façade een warme persoonlijkheid, een discrete klasse en een ontwapenende eenvoud die ons buitengewoon kan bekoren. Een uitstekende Soave stelt zich als geen andere witte wijn volledig ten dienste van het gerecht; altijd ondersteunend, nooit opdringerig.

De vier zussen Tessari maken enkele van de allerbeste Soave wijnen. Naast een klassieke en bijzonder gastronomische Soave Classico staan ze vooral bekend omwille van de wonderlijke ‘cru’ ‘Monte Carbonare’.

Download PDF

Wijngaard

Wijngaard geplant in 2006 in samenwerking met de universiteit van Milaan als onderzoekproject om de oude druivensoort Trebbiano di Soave terug in leven te roepen, geplant op 300 meter hoogte op vulkanische bodem (basalt), 45 hl/ha

Kelder

zachte persing met pneumatische pers,statische voorklaring, gisting met natuurlijke gisten op inox, 15 maand veroudering op fijne droesem in contact met de fijne droesem

Gastronomie

carpaccio van vis en schaaldieren, gerookte vis, gegrilde vis

Schrijf u in op onze nieuwsbrief