Primitivo Riserva Gioia del Colle
Soort | Rood |
---|---|
Druivenras | 100% Zinfandel |
Bewaarperiode | Nu-2030 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
Unieke expressie van de Primitivo druif op de bijzondere terroir van Gioia del Colle. Tegelijk warm, zacht en ook fris en mineraal. Onvergelijkbaar.
Domein: Fatalone
De Primitivo Riserva van Fatalone valt buiten de ‘klassieke’ parameters van een Primitivo uit Puglia. Primitivo is dezelfde druif als Zinfandel uit Californië. Ondertussen weten we dat de oorsprong van de druif aan de Dalmatische kust van Kroatië ligt. In ‘Wine Grapes’, de nieuwe ampelografische bijbel, vind je de druif trouwens onder zijn oude Kroatische naam : TRIBIDRAG. Om het zwart/wit te stellen heb je Primitivo’s in twee stijlen : de oude stijl met gestoofd, vaak uitgeblust fruit en de moderne stijl met explosief, sappig fruit (zoals een Californische Zinfandel). Fatalone valt in géén van beide categorieën. Op de eerste plaats is het een unieke expressie van zijn terroir. De DOC Gioia del Colle ligt op 360 meter hoogte en de bodem is een laagje rode aarde op enorme rotsblokken met zeer veel fossielen van zeedieren. Deze klei-kalk bodem zorgt voor een verrassende natuurlijke frisheid en mineraliteit die enorm contrasteert met het warme, volrijpe fruit van de Primitivo druif. De fraîcheur wordt nog eens extra in de verf gezet door de biologische cultuur in de wijngaard. Anderzijds wacht men héél lang om de wijn uit te brengen : één jaar op Slavonische eik, één jaar op inox en dan minimum vijf jaar op fles. De 2006 is dan ook de jongste Riserva van Fatalone op de markt. Je krijgt een soort Yin/Yang gevoel met koele/warme en frisse/belegen contrasten die uiteindelijk toch versmelten in een harmonieus geheel. Geen allemansvriend misschien maar dat hoeft ook niet altijd. Deze wijn laat je zeker niet onverschillig. Uniek is een term die veel misbruikt wordt in de wijnwereld maar dit is waarlijk een unieke wijn.
Wijngaard
biologische cultuur, 365 meter hoogte, zeer rotsachtige bodem (met veel fossielen van zeedieren) : klei-kalk, 40 hl/ha
Kelder
volledig ontsteeld, 10 dagen macération met regelmatig overpompingen, wilde gisten, veroudering van één jaar op gebruikte Slavonische eiken vaten (750 liter), één jaar op inox
Gastronomie
stoofschotels, wild, rood vlees met saus