Soave Classico Monte Carbonare
2021

Soave Classico Monte Carbonare

Suavia
Veneto Italië
€ 19,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Garganega
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Bijna elk jaar krijgt deze top Soave de ultieme bekroning van drie bekers (Tre Bicchieri) in de befaamde Italiaanse wijngids Gambero Rosso. Prachtige kwaliteit van 50 jaar oude wijnstokken.

Domein: Suavia

De Veneto streek in het noorden van Italië staat bij de consument bekend als producent van Soave in wit en Valpolicella in rood. Beide wijnen worden in quasi industriële hoeveelheden aangemaakt en ook vaak met een industriële ingesteldheid : productie, productie en nog eens productie. De belangrijkste witte druif van de Soave is Garganega. Aan hoge opbrengsten (eerder de regel dan de uitzondering in Soave) brengt deze druif wijn voort van een oeverloze saaiheid. Enkel op de betere terroirs en met beperkte opbrengsten slaagt men er in de wijnen diepte en intensiteit mee te geven. Maar zelfs op zijn best kan Garganega bezwaarlijk exuberant genoemd worden ; wat citrusfruit,amandel, bloemige toetsen en soms een beetje mineraliteit.

Een goede scheut Chardonnay (toegelaten tot maximum 30 %) of een flinke dosis nieuwe eik kan natuurlijk de smaak opvijzelen maar wel ten koste van de typiciteit. Géén toeters of bellen dus, géén tromgeroffel ; de beste Soave wijnen komen op kousenvoeten, schuchter bijna, onze smaakpapillen tegemoet. Maar als snel ontdekken we achter de bescheiden façade een warme persoonlijkheid, een discrete klasse en een ontwapenende eenvoud die ons buitengewoon kan bekoren. Een uitstekende Soave stelt zich als geen andere witte wijn volledig ten dienste van het gerecht; altijd ondersteunend, nooit opdringerig.

De vier zussen Tessari maken enkele van de allerbeste Soave wijnen. Naast een klassieke en bijzonder gastronomische Soave Classico staan ze vooral bekend omwille van de wonderlijke ‘cru’ ‘Monte Carbonare’.

Download PDF

Wijngaard

donkere vulkanische bodem (bijna zwart als kool:vandaar de naam Carbonare), wijngaarden op heuvels boven de 25O meter, gemiddeld 50 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

zachte persing van volledige druiventrossen/15 dagen gisting op inox aan 16°C/5 maand veroudering op fijne droesem in inox kuipen

Gastronomie

koude bereiding van kreeft, koningskrab, gerookte paling

Degustatiekalender december 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief