Perbacco Nebbiolo
2020

Perbacco Nebbiolo

Vietti
Piemonte Italië
€ 21,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

De dagen worden korter en kouder, de bladeren aan de bomen kleuren rood en bruin: de herfst is in het land. Spontaan grijp je dan ook naar andere wijnen dan in de lente of de zomer. Jeugdige, frisse,lichtvoetige wijnen maken plaats voor zwaardere en meer belegen wijnen. Als je in een bos wandelt en je woelt de natte bladeren om dan ruik je zo het boeket van vele oude wijnen. Een beetje verder tref je bospaddestoelen aan en denk je aan flessen die daar mooi kunnen bij passen. En enkele bosbewoners met pels of pluimen versterken die spontane associaties nog meer …

Bij wild denkt men klassiek aan een oude Bourgogne en dat is absoluut geen foute combinatie, zeker als je voor pluimwild opteert. Pelswild vraagt meestal een krachtigere wijn en persoonlijk hou ik veel van de harmonie met noordelijke Rhône wijnen. Een gerijpte Saint Joseph van topkwaliteit toont een Syrah met discrete wildgeuren, complexiteit en elegantie gekoppeld aan kracht en diepte. Als je echter nog echt ‘wild’ wild kan vinden en wat nobele champignons dan gaat de keuze naar de koning onder de wildwijnen : de Barolo. Niet voor niets is Alba ook het mekka van de ‘tartufo bianco’. Alleen vragen de meeste Barolo’s,en zeker de traditionele, veel tijd om tot maximale expressie te komen. Het alternatief is een lichtere Nebbiolo d’Alba maar hier moet je wel oppassen want als Bourgogne wel eens als een mijnenveld wordt omschreven dan ligt de Piemonte rijkelijk bezaaid met ‘boobytraps’ en andere valstrikken. Ons geluk kon dan ook niet op als we toch zo een ‘witte raaf’ proefden: een uitstekende, toegankelijke en zelfs betaalbare jonge Nebbiolo.

Achter het geheim van de Perbacco van Vietti moeten we niet ver zoeken. Deze Nebbiolo komt van zeer goede Barolo terroirs zoals Scarrone, Bricco Boschis, Valetta in het dorpje Castiglione Falletto en van Fossati in Barolo en Ravera in Novello. De laatste jaren wil Vietti met zijn Barolo’s tot de absolute top doorstoten. Naast hun indrukwekkende ‘single vineyard’ Barolo’s maken ze ook een ‘multi-vineyard’ Barolo Castiglione. Alle loten die niet voorbehouden worden voor de Barolo Castiglione worden ‘gedeklasseerd’ in de Nebbiolo Perbacco. Aangezien het om iets lichtere (naar Barolo normen !) en meer toegankelijke loten gaat krijg je dan ook een Nebbiolo die al in zijn jeugd genietbaar is. Antonio Galloni, de bekwame Italië specialist van ‘The Wine Advocate’, verwoordt het als volgt : “Many Barolo producers would kill for a wine like this. In a word : awesome!”.

Domein: Vietti

In de Amerikaanse immobiliënwereld zegt men dat er slechts drie dingen van belang zijn voor de waarde van een pand : \\\\\\\"location, location, location\\\\\\\". Hetzelfde principe geldt eigenlijk ook in de Piemonte: je bent maar zoveel waard als de ligging van je wijngaarden. De familie Curado heeft over de jaren een uitzonderlijk patrimonium van topliggingen in Barolo en Barbaresco kunnen opbouwen. Als je dan nog wat goede wil en wijnmaaktalent hebt kan het eigenlijk niet meer stuk. De nieuwe generatie doet er nog een schepje bovenop en streeft naar absolute topklasse door nog lagere opbrengsten, nog strengere selectie, nog langere wekingsperiode, nog minder nieuwe eik.

Luca Curado heeft niet alleen de Nebbiolo druif onder de knie, hij is ook een meester van de Barbera druif. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat de beste terroirs voor Barolo ook de beste terroirs voor Barbera zijn. In de wijngaard Scarrone in het dorp Castiglione Falletto bezit Vietti een prachtig perceel Barbera. Van het 85 jaar oude gedeelte maken ze een magische ‘Vigna Vecchia’ maar zelfs de 20 jaar oude ‘klassieke’ Scarrone behoort tot het beste wat de Barbera druif kan bieden.

Download PDF

Wijngaard

Deze Nebbiolo komt van zeer goede Barolo terroirs zoals Scarrone, Bricco Boschis, Valetta in het dorpje Castiglione Falletto en van Fossati in Barolo en Ravera in Novello. Ook enkele wijngaarden in Barbaresco. Gemiddeld 35 jaar oude wijngaarden. 4500 stokken per hectare. 35 hl/ha

Kelder

alle wijngaarden worden apart gevinifiëerd, 18-21 dagen wekingsperiode, eerst 1O maand veroudering op gebruikte barriques en dan 16 maand op grote sloveense eiken vaten. Ongefilterd.

Gastronomie

pelswild, pluimwild, stoofschotels, champignonbereidingen

Degustatiekalender december 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief