Vesper Rosso di Valtellina
2021

Vesper Rosso di Valtellina

Convento San Lorenzo
Lombardije Italië
€ 19,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2029
Volume 750 ml

Beschrijving

Met de betaalbare Vesper cuvée treed je al binnen in de wondere wereld van de ‘Nebbiolo di montagna’.  De wijngaarden bevinden zich in de buurt van het klooster, tussen de 300 en 500 meter hoogte.  Iets minder extractie (slechts 12 dagen) en een kortere opvoeding van 6 maand op 2500 liter vaten.  Maar het DNA van de unieke plek blijft overeind in een toegankelijke en verleidelijke stijl. 

Domein: Convento San Lorenzo

Wijn kan verbluffend mooi zijn.  Schoonheid is natuurlijk subjectief :  “beauty is in the eye of the beholder”.  Schoonheid valt niet noodzakelijk samen met technische perfectie.  Perfectie in wijn of kunst kan kil en saai worden. Schoonheid kun je moeilijk loskoppelen van emoties, van een gevoel van vervoering dat je onverwacht grijpt en tijdelijk uit het dagdagelijkse tilt. Schoonheid in wijn is vooral zintuiglijk : je kijkt, ruikt en proeft.  Heel de belevingswereld rond wijn kan je meetrekken in een esthetische ervaring.  De schoonheid van de natuur waar de wijngaarden deel van uitmaken, de kelders, de flessen en etiketten, de wijnglazen van flinterdun en fonkelend kristal. 

Hoe mooi kan een wijngaard zijn ?  Ga eens naar www.conventosanlorenzo.it en aanschouw de volledig ommuurde (Clos) wijngaard met zijn schitterende terrassen aan de voet van een middeleeuwse klooster (11de eeuw).  Waarschijnlijk zegt de naam San Lorenzo u wel iets.  We verkopen al vele jaren deze topcuvée van Mamete Prevostini uit de Valtellina regio in Lombardije.  Nu dat ze niet alleen de wijngaard konden kopen maar ook het klooster en de omringende wijngaarden besloten ze dat het tijd was om daar een zelfstandig en uniek project van te maken.  De topwijn van binnen de muren werd omgedoopt tot Clos Convento San Lorenzo.  Maar ons oog viel ook op de andere wijnen van het Convento San Lorenzo :  de Rosso di Valtellina DOC Vesper en de Valtellina Superiore Sassella DOCG De le Mur. 

De le Mur komt van wijngaarden net buiten de muren van de Clos.  Ook gelegen in de cru Sassella op een hoogte van 400-550 meter.  Ook op van die spectaculaire terrassen met eeuwenoude stenen muren.  In deze Nebbiolo uit de Alpen op zanderige bodem vind je de grote aromatische intensiteit van een mooie Nebbiolo, denk aan ‘tar and roses’ zonder de teer, één en al florale finesse. Maar dan zonder de stevige en vaak strenge structuur van een Barolo.  Zijdezacht is een woord dat je in de Piemonte niet snel zal gebruiken.  Hier wel !

Zelfs met de betaalbare Vesper cuvée treed je al binnen in de wondere wereld van de ‘Nebbiolo di montagna’.  De wijngaarden bevinden zich in de buurt van het klooster, tussen de 300 en 500 meter hoogte.  Iets minder extractie (slechts 12 dagen) en een kortere opvoeding van 6 maand op 2500 liter vaten.  Maar het DNA van de unieke plek blijft overeind in een toegankelijke en verleidelijke stijl. 

Het schone, net als het goede en het ware, kunnen zin geven aan ons leven. Schoonheid kan troostend werken.  We spreken soms over meditatieve wijnen :  wijnen om rustig van te genieten in je zetel, om bij na te denken.  Misschien kunnen we de wijnen van Convento San Lorenzo contemplatieve wijnen noemen :  wijnen om stil van te worden.  Laat je onderdompelen in ‘La bellezza del Nebbiolo di montagna’.

Download PDF

Wijngaard

Kelder

Gastronomie

Schrijf u in op onze nieuwsbrief