Miraflors Rosé Côtes du Roussillon
2022

Miraflors Rosé Côtes du Roussillon

Lafage
Roussillon Frankrijk
€ 12,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rose
Druivenras 70% Mourvèdre, 30% Grenache Gris
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Rosé wordt natuurlijk niet gemaakt door wit en rood te mengen (tenzij in de Champagne streek maar die mogen altijd iets meer dan de anderen …) Hoe dan wel ? De wijnboer kan kiezen tussen drie opties : ‘pressurage direct’, ‘macération (pelliculaire)’ of ‘saignée’.
Wie licht gekleurde, fijne rosé wil maken kiest vaak voor de ‘pressurage direct’. Als men rode druiven perst komt er altijd een klein beetje kleur mee (je ziet dat bvb ook bij een Blanc de Noirs Champagne). De ‘direct’ geperste druiven geven dus licht gekleurd sap dat verder als een witte wijn wordt behandeld.
Wil je wat meer kleur dan moet je de schilletjes (het kleurpigment zit in de schil, het sap van de meeste druiven is wit) een tijdje laten inweken. Die zogenaamde ‘macération pelliculaire’ kan 2 tot 20 uur duren afhankelijk van de kleur die je wil bereiken. De schilletjes worden dan geperst en de perswijn wordt al of niet toegevoegd aan de lekwijn.
Bij de ‘saignée’ methode is de rosé eigenlijk een bijproduct van de rode wijn vinificatie. Men tapt een gedeelte van de most af (5 tot 15 %) als die de gewenste rosé kleur bereikt en de rest laat men verder in contact met de schilletjes om uiteindelijk rode wijn te worden. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de concentratie van de rode wijn te verhogen (hogere ratio schil/sap), zeker in de wat lichtere jaren. En het afgetapte sap is niet verloren want het kan verder gisten tot een stevige rosé.
De grootmeesters van de rosé kiezen echter zelden voor de ‘saignée’ methode om de eenvoudige reden dat de eigenschappen van een uitstekende rode wijn (kleur,kracht,concentratie) niet identiek zijn aan die van een uitstekende rosé (aroma’s, frisheid, finesse). Jean-Marc Lafage liet zich door de beste rosé-makers inspireren om al van in de wijngaard resoluut voor een rosé filosofie te kiezen. Met Bandol als model koos hij één van zijn Mourvèdre wijngaarden dicht bij de kust (koeler microklimaat). Hij zorgt voor meer bladeren zodat de druiven wat meer schaduw krijgen . Voor rode wijnen zou dat juist slecht zijn omdat je minder rijpheid en vooral meer onrijpe tannines krijgt maar gezien de ‘pressurage direct’ spelen tannines geen rol in deze rosé. Wel krijgt je meer aroma’s en een betere frisheid. De rendementen liggen ook wat hoger omdat lichtheid en een bescheiden alcoholpercentage (12,5 % vol) worden nagestreefd. Een goede rosé moet een hoge drinkbaarheidsfactor bezitten ! Om de textuur wat zachter te maken koos hij voor 30 % Grenache Gris. Na de persing gist het sap aan ongeveer 16°C en niet aan koelere temperaturen om zo de snoepjesaroma’s (arômes amyliques) te vermijden van veel technologische rosés. Enkele maanden veroudering op de fijne droesem geeft wat extra diepte aan de smaak. Deze heel elegante ‘rosé clair’ verdient het om op uw zomerse tafel te staan. En hoewel het de inhoud is die telt zal de mooie ranke fles (met glazen stop) ook uw oog strelen. Nu nog de zon …

Domein: Lafage

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

Download PDF

Wijngaard

wijngaarden dicht bij de kust, 50 hl/ha

Kelder

wijngaarden dicht bij de kust, 50 hl/ha, de druiven worden onmiddellijk geperst met een pneumatische pers, statische voorklaring, gisting op inox aan 16°C, veroudering op inox op de fijne droesem

Gastronomie

Schrijf u in op onze nieuwsbrief