1 juni 2021

Zinfandel Old Vine 2019, Bedrock Wine Co

We kozen ‘wijnen met een verhaal’ als onze slogan omdat verhalen aan de grondslag liggen van alle menselijke cultuur en dus ook wijncultuur. Uit de oervraag ‘waarom leven wij ?’ ontsproten alle grote verhalen met alle mogelijke antwoorden (mythes, religies, filosofieën,…) Mensen leven van verhalen. Zoals Yuval Noah Harari schrijft in zijn populaire boeken is het succes van onze Sapiens soort grotendeels gebaseerd op de uitzonderlijke samenwerking van grote groepen mensen op basis van een gezamenlijk verhaal (religie, natie, ideologie,…) Zelfs de meest rationele maatschappij kan niet zonder verhalen. Zoals het verhaal van het geld : dat achter die stukjes papier of wat cijfers in een computerbestand ook daadwerkelijk rijkdom schuilt.

Achter de boeiendste wijnen zitten ook verhalen. In dit geval het verhaal van de oude, historische wijngaarden in Californië. Vaak geplant door immigranten die de armoede van Europa ontvluchtten om een nieuw leven te starten in Californië. Dromend van goud of gratis land of avontuur. Alles beter dan de uitzichtloosheid van het thuisland. Maar zelfs voor hun geharde geesten moet de schok van de werkelijkheid toch ook brutaal geweest zijn. Om dan met niets, uit het niets, wat wijngaarden, een kleine ranch, kortom een bestaan te creëren is bijna heroïsch te noemen. En dat die noeste arbeid na meer dan honderd jaar nog altijd jaarlijks vruchten afwerpt lijkt ons magisch.

Morgan Twain Peterson van Bedrock is ook een romantische ziel en verliefd op die historische wijngaarden. Hij is dan ook een bezieler van de www.historicvineyardsociety.org die streeft naar de erkenning en bescherming van dit unieke erfgoed in Californië . De pioniers meer dan 100 geleden plantten zelden een wijngaard met alleen Zinfandel. In die oude wijngaarden vind je overwegend Zinfandel maar ook Petite Sirah, Carignan en dan een gemengde aanplant met veel verschillende, vaak obscure druivensoorten. In de Bedrock Vineyard (geplant in 1888) alleen al staan meer dan 20 druivensoorten (Zinfandel, Petite Syrah, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Alicante Bouschet, Peloursin, Trousseau, Grand Noir de la Calmette,…) Die ‘mixed blacks’ (soms zitten er ook enkele witte druivensoorten tussen) vinifiëert Morgan graag samen (een zogenaamde ‘field blend’) om tot een bijzondere complexiteit te komen.

Voor het eerst kregen we een kleine hoeveelheid van de Old Hill Ranch Heritage 2019 (49 €). Deze fantastische historische wijngaard (oorspronkelijk geplant in 1852 maar dan heraangeplant in 1885 : dus meer dan 130 jaar oude wijnstokken !!) bestaat uit een aantal stukken met overwegend zinfandel en dan stukken met ‘mixed blacks’ (meer dan 30 verschillende druivensoorten). Overrompelende intensiteit en diepte !

Eén van onze favoriete Californische wijngaarden is de Evangelho vineyard. Geplant in de jaren 1880 met overwegend Zinfandel en Mataro (Mourvèdre), wat Carignan en dan terug een reeks andere (witte en rode) druiven. De wijngaard ligt in Contra Costa County. Warm maar met de typisch koele wind van de San Francisco Bay (de schrijver Mark Twain zou ooit gezegd hebben : ‘’The coldest winter I ever spent was the summer in San Francisco”). De bodem is uniek : puur zand, meters en meters diep. Zonder irrigatie en dus moeten de wijnstokken heel diep gaan om water te vinden. Op dat pure zand hebben ze geen last van de druifluis en de wijnstokken zijn dan ook ‘own rooted’ (franc de pied’, niet geënt op Amerikaanse onderstokken, en dus van top tot teen Vitis Vinifera). De locatie mag je ook uniek noemen maar dan op een bijzondere manier :   naast een grote elektriciteitscentrale, een Burger King en een ‘motel that rents rooms by the hour’. Only in America ! Buiten Zinfandel speelt de Mataro/Mourvèdre een grote rol (ongeveer 30% van de blend). Maar daar waar je kracht en concentratie verwacht heeft Evangelho altijd prachtige zuren en veel spanning.

Naast de unieke ‘single vineyard’ wijnen maakt Morgan Twain Peterson ook een prachtige Old Vine Zinfandel. Dat is een assemblage van verschillende wijngaarden maar we noemen het liever een ‘multi- single vineyard blend’ want zowat alle componenten komen van schitterende oude wijngaarden. Eigen wijngaarden zoals de Bedrock vineyard (geplant in 1888), Nervo (1896) , Evangelho (1890’s), Sodini (1905), Katushas (1915). Maar omdat Morgan in Corona tijden wat voorzichtig wou zijn met de hoeveelheid duurdere wijnen besloot hij om enkel vaten van top single vineyard Zinfandels zoals Teldeschi, Pagani, Old Hill en Enz te declasseren in de Old Vine. De ingrediëntenlijst van de Old Vine 2019 leest dus als een ‘who’s who’ van ‘Zinfandel Royalty’ !!   Het is dan ook zonder twijfel de beste en meest serieuze Old Vine ooit. Géén fruitbom-Zinfandelletje om voor de televisie te slurpen maar een volbloed rode wijn voor bij een Tomahawk steak op de barbecue. A taste of the Wild West !

Wijn in de kijker:

Zinfandel Old Vine
2020
Zinfandel Old Vine
Bedrock
€ 29,00
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief