Zinfandel Old Vine
2020

Zinfandel Old Vine

Bedrock
California USA
€ 29,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Zinfandel
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Dit is een assemblage van verschillende wijngaarden maar we noemen het liever een ‘multi- single vineyard blend’ want zowat alle componenten komen van schitterende oude wijngaarden. Eigen wijngaarden zoals de Bedrock vineyard (geplant in 1888), Nervo (1896) , Evangelho (1890’s), Sodini (1905), Katushas (1915). Soms met enkele vaten van top single vineyard Zinfandels zoals Teldeschi, Pagani, Old Hill en Enz. De ingrediëntenlijst van de Old Vine 2019 leest dus als een ‘who’s who’ van ‘Zinfandel Royalty’ !! Géén fruitbom-Zinfandelletje om voor de televisie te slurpen maar een volbloed rode wijn voor bij een Tomahawk steak op de barbecue. A taste of the Wild West !

Domein: Bedrock

Joel Peterson is bij Zinfandel liefhebbers gekend als oprichter en bezieler van het Ravenswood label (met de catchy slogan ‘No Wimpy Wines’) Ook Ravenswood groeide uit tot een middelgrote speler en dat is blijkbaar een slechte positie in Amerika : je bent beter een uitverkochte kleine ‘boutique winery’ dan te moeten opboksen tegen de echt grote spelers. Resultaat : Ravenswood werd verkocht aan de grote groep Constellation Brands. Met een deel van het geld kocht de Peterson familie een prachtige 120 jaar oude wijngaard in Sonoma die ze omdoopten tot de ‘Bedrock Vineyard’.   Zoon Morgan Twain Peterson, die blijkbaar zijn eerste wijn maakte toen hij vijf (!) was, dacht eerst aan de familieroeping te ontsnappen door geschiedenis te studeren maar een zware opflakkering van de wijnmicrobe kreeg hem in de greep en hij keerde ijlings terug naar Californië. Maar wel om op kleine schaal, met eigen handen, wijn te maken. Door te werken met de familiale Bedrock wijngaard groeide zijn passie voor oude wijngaarden en vooral voor de zogenaamde ‘mixed blacks’ die je daar aantreft.   De pioniers meer dan 100 geleden plantten zelden een wijngaard met alleen Zinfandel. In die oude wijngaarden vind je bvb overwegend Zinfandel maar ook Petite Sirah, Carignan en dan een gemengde aanplant met veel verschillende, vaak obscure druivensoorten. In de Bedrock Vineyard (geplant in 1888) alleen al staan meer dan 20 druivensoorten (Zinfandel, Petite Syrah, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Alicante Bouschet, Peloursin, Trousseau, Grand Noir de la Calmette,…) Die ‘mixed blacks’ (soms zitten er ook enkele witte druivensoorten tussen) vinifiëert hij graag samen (een zogenaamde ‘field blend’) om tot een bijzondere complexiteit te komen. Wij bieden er zo één aan momenteel : de Evangelho Heritage 2012 (29 €) uit de Contra Costa County. In onze nieuwsbrief van een aantal maand geleden introduceerden we de Mourvèdre van Cline op deze bijzondere zandbodem maar nu dus een nog complexere versie met 40 % Carignan, 38% Mourvèdre en een mix van Zinfandel, Alicante, Palomino en Mission ! Morgan Twain Peterson streeft als bezieler van de www.historicvineyardsociety.org trouwens naar een erkenning en bescherming van dit unieke erfgoed in Californië .

Download PDF

Wijngaard

Enkele wijngaarden in Sonoma Valley zoals Bedrock Vineyard (geplant in 1888), Nervo (1896) en Sodini (1905) aangevuld met de topwijngaard Evangelho (1890's) in Contra Costa County en Katushas (1915) in Lodi.  80-100 jaar oude wijnstokken. Opbrengsten 20-30 hl/ha, verschillende terroirtypes :  zand, kiezel, klei-leem.

Kelder

Manuele pluk, ontsteeld, wilde gisten, 25 dagen macération met dagelijkse overpompingen, 14 maand op kleine en grote Franse en Hongaarse eiken vaten (10% nieuw).

Gastronomie

gegrild rood vlees, spare ribs, lamsvlees

Schrijf u in op onze nieuwsbrief