31 maart 2021

Chianti Classico Riserva 2018, Riecine

Brunello di Montalcino is dan misschien de grote naam in Sangiovese maar wij hebben een zwak voor de beste wijnen uit de Chianti Classico zone. Of toch die van de hoger gelegen stukken van de beste dorpen (zoals Radda of Gaiole) waar de Sangiovese een spanning en reliëf toont die je niet in de warmere zones kan vinden. Alleen pure Sangiovese ook (of eventueel een klein beetje lokale druiven zoals Canaiolo en Colorino) en zonder de maquillage van nieuwe eik of internationale druiven zoals Merlot.

Want Chianti is een beetje zoals Rioja : een massa van min of meer degelijke wijnen en dan, op de beste terroirs, glimpen van absolute schoonheid. En net zoals Tempranillo in te warme zones zijn frisheid en klasse verliest heeft ook Sangiovese een iets koeler microklimaat nodig om echt te schitteren. Gezien de opwarming betekent dit in de Chianti Classico zone steeds hogere wijngaarden. De beste wijngaarden bevinden zich vaak tussen 450 en 500 meter maar nieuwe aanplanten gebeuren nu al op hoogtes van 500-600 meter.

Naast de terroir is natuurlijk ook de wijnmaakstijl van belang en we zijn uiterst blij dat bij Riecine de stijl niet veranderd is na het vertrek van de wijnmaker Sean O’Callaghan. De nieuwe equipe met wijnmaker Alessandro Campatelli blijft elegantie, frisheid en precisie nastreven. We mogen zelfs zeggen dat de wijnen nog nooit zo goed geweest zijn met een heel zuivere expressie van de biologisch gecultiveerde Sangiovese druiven. Loepzuiver fruit, smakelijke zuren, perfect gepolijste tannines, gemillimeterde élevage. Bij Riecine vinden we nu viermaal een pure Sangiovese uit het dorpje Gaiole maar telkens in een eigen stijl.

De ‘gewone’ Chianti Classico van Riecine is allesbehalve gewoontjes. Het is een Chianti Classico uit de boekjes. Chianti Classico zoals het hoort. Pure Sangiovese van biologische wijngaarden op 450-500 meter hoogte. Zachte extractie, enkel op gebruikte vaten. Schitterende gastronomische wijn want deze wijn past zich aan alle gerechten aan. Mooie zuren maar niet teveel, voldoende gewicht maar niet te zwaar. Een wijn die nooit vermoeit : elke glas vraagt om een ander. En als je dan nog eens een topjaar hebt zoals 2019 dan zit je op rozen. En onder de 20 € ! Wat wil je nog meer…

Als je meer wil is er de Chianti Classico Riserva 2018. Bij het woord Riserva worden sommige wijnliefhebbers al kriebelig. Riserva zou voor BETER moeten staan maar hoeveel keer proef je een uitgedroogde wijn met véél hout die een pak duurder is maar die je onmiddellijk doet betreuren dat je niet voor de gewone maar smakelijkere versie hebt gekozen (een beetje zoals sommige versleten Gran Reserva versies van Rioja). Niets van dit alles bij Riecine. Tijdens de vinificatie gaat men niet voor zoveel meer tannines (15 dagen macération in plaats van 10 dagen). Het verschil in concentratie en diepte komt uitsluitend van de wijngaard (oudere wijnstokken en lagere rendementen). En dan de opvoeding gedurende twee jaar in grote Franse eiken vaten van de tonnelier Grenier. De Riserva behoudt alle kwaliteiten van de ‘gewone’ Chianti Classico (evenwicht, juiste proporties, frisheid, drinkplezier) maar alles is nog intenser, dieper, gelaagder. Als je houdt van de Chianti Classico dan zul je gek zijn van de Riserva. Het jaar 2018 was op papier geen gemakkelijk jaar (meer regen) maar bij de beste producenten is er een frisheid en elegantie die je niet gemakkelijk in de warme, rijpe jaren kan aantreffen. De 2018 is simpelweg een zalige Riserva !

Wees dubbel op je hoede als de Italiaanse wijnboer van plan is om ‘vini importanti’ te maken. De belangrijke wijn, de speciale cuvée die hoge punten moet scoren en een plaats in de gidsen moet veroveren. Het recept is gekend (veel concentratie, veel nieuwe eik) maar het is vaak een ‘recipe for disaster’.   Oorspronkelijk was La Gioia bij Riecine zo een prijsbeest dat probeerde te imponeren met zeer rijpe Sangiovese uit Montecucco (Maremma streek), een serieuze scheut Merlot en véél nieuwe barriques. Ondertussen zijn de wijngaarden in Montecucco verkocht en komt La Gioia van oude wijngaarden in Gaiole. De Merlot verkopen ze nu apart. In plaats van nieuwe barriques kiest men nu voor een mix van nieuwe, twee en drie jaar oude 700 liter vaten. En voor een langere periode (30 maand). Het gevolg is dat La Gioia nog altijd het DNA van Riecine respecteert (frisheid en elegantie) maar met voller, luxueus fruit en een tikkeltje vanille dat de briljante materie onderstreept maar niet domineert. Als u in de mood bent voor luxe, weelde en weldaad dan is er La Gioia voor u.

Bent u echter op zoek naar de ultieme finesse in Sangiovese dan is er de zeldzame Riecine di Riecine. Hier wil men niet een concentraat van Riecine maken maar wel de kwintessentie, de ziel van Riecine vatten. Afkomstig van de oudste wijnstokken geplant in 1971. Een lange (30 dagen) maar zeer zachte extractie (infusie). En dan drie jaar op eivormige betonnen kuipen (Nomblot). Géén splintertje hout dus ! Pure Sangiovese in beide betekenissen van het woord :   100% en ongelofelijk zuiver. Of zoals het zo mooi klinkt in het Italiaans : SANGIOVESE IN PUREZZA.

Wijn in de kijker:

Chianti Classico Riserva
2019
Chianti Classico Riserva
Riecine
€ 39,00
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief