Chianti Classico Riserva
2019

Chianti Classico Riserva

Riecine
Toscane Italië
€ 39,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Sangiovese
Bewaarperiode Nu-2029
Volume 750 ml

Beschrijving

Bij het woord Riserva worden sommige wijnliefhebbers al kriebelig. Riserva zou voor BETER moeten staan maar hoeveel keer proef je een uitgedroogde wijn met véél hout die een pak duurder is maar die je onmiddellijk doet betreuren dat je niet voor de gewone maar smakelijkere versie hebt gekozen (een beetje zoals sommige versleten Gran Reserva versies van Rioja). Niets van dit alles bij Riecine. Tijdens de vinificatie gaat men niet voor zoveel meer tannines (15 dagen macération in plaats van 10 dagen). Het verschil in concentratie en diepte komt uitsluitend van de wijngaard (oudere wijnstokken en lagere rendementen). En dan de opvoeding gedurende twee jaar in grote Franse eiken vaten van de tonnelier Grenier. De Riserva behoudt alle kwaliteiten van de ‘gewone’ Chianti Classico (evenwicht, juiste proporties, frisheid, drinkplezier) maar alles is nog intenser, dieper, gelaagder. Als je houdt van de Chianti Classico dan zul je gek zijn van de Riserva.

Domein: Riecine

Chianti, Chablis, Rioja, Beaujolais, Muscadet, Mosel ; wie kent deze namen niet? Populariteit in de wijnwereld werkt spijtig genoeg soms averechts op de kwaliteit. Als de vraag groot is voelen de wijnmakers snel aan dat de naam op het etiket volstaat om vlot te verkopen; de inhoud doet er al wat minder toe. De lat wordt lager en lager gelegd tot de wijn nog maar een flauw afkooksel is van het oorspronkelijke ideaal. Méér opbrengsten en lagere productiekosten (mechanische pluk,…) moeten de kassa spijzen. Het commerciële succes van een Appellation resulteert op de duur in hogere grondprijzen wat de druk verhoogt op de AOC wetgevers om de originele zone uit te breiden naar omliggende (maar vaak ook minder interessante) terroirs. Denken we maar aan Petit Chablis, Rioja Baja, de ‘platte’ stukken van de Mosel,…

Toch mogen we niet vergeten dat de oorspronkelijke reputatie of succes van een bepaalde regio werd ingegeven door het bijzondere en onverwisselbare karakter van de lokale wijnen. De expressie van de Sangiovese druif op de hoger gelegen en ‘armere’ terroirs van de Chianti Classico mag gerust uniek genoemd worden. Uniek omdat de Sangiovese er traag en moeizaam rijpt. De zuren liggen er net iets hoger, de tannines een tikkeltje strakker. De druiven worden rijp mits kleine opbrengsten en zuidelijke exposities, maar zelden overrijp. Het fruit in de wijn blijft klaar en helder, gespannen en precies. Hetzelfde fenomeen van “net” rijpe druiven geeft het unieke karakter aan Cabernet Sauvignon uit de Médoc, Syrah uit de noordelijke Rhône, Chardonnay uit Chablis, Tempranillo uit de Rioja Alta en Riesling uit de Mosel-Saar-Ruwer.Gezien de enorme inspanningen in de wijngaard om in deze ‘marginale’ klimaten toch een mooie rijpheid te bekomen moet je als wijnliefhebber noodgedwongen kiezen voor de beste wijnbouwers en dus de iets duurdere wijnen.

Riecine maakt voor mij nog authentieke Chianti Classico; pure Sangiovese van beperkte opbrengsten, hooggelegen wijngaarden met hoge plantdensiteiten, een zachte en niet overdreven extractie van kleur en tannines en een veroudering op oudere vaten. Géén maquillage dus door (toegelaten) toevoeging van Merlot of Cabernet Sauvignon of door gebruik van nieuwe eik.

Download PDF

Wijngaard

biologische cultuur, klei-kalk, 450-500 meter hoogte, 40 hl/ha, 25-45 jaar oude wijnstokken

Kelder

volledig ontsteeld, lichte kneuzing, 15 dagen weking met dagelijkse overpompingen, 24 maand veroudering op grote vaten van Franse eik van de tonnelier Grenier.

Gastronomie

gerijpt rundsvlees met saus, lamsvlees, pelswild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief