30 december 2020

Champagne Mes Favorites Vieilles Vignes, Marc Hébrart

Mareuil sur Aÿ is een Premier Cru dorp gelegen naast de Grand Cru Aÿ . Volgens de ‘Echelle des Crus’ is een Grand Cru dorp geklasseerd aan 100% terwijl Premier Cru dorpen tussen de 90 en 99 liggen. In werkelijkheid zitten bijna alle Premier Crus tussen 90 en 95 met twee uitzonderingen aan 99 : Mareuil sur Aÿ en Tauxières-Mutry. De Champagne expert Peter Liem noemt Mareuil dan ook de ‘Super Premier Cru’. Twee kwalitatieve middelgrote huizen, Billecart Salmon en Philipponnat, liggen in het dorpje alsook één van de meest spectaculaire, steile wijngaarden in de Champagne : de befaamde Clos des Goisses (van Philipponnat). Net zoals in het naburige dorpje Aÿ krijg je een prachtige reeks zuidelijke hellingen waar (vooral) de Pinot Noir druiven uitzonderlijk rijp worden. Maar net als in Aÿ gaat dat rijpe fruit gepaard met een immense onderliggende mineraliteit. Niet zo verwonderlijk eigenlijk als je weet dat onder de vegetale huid van ongeveer 40-50 cm de wortels in een tot 200 meter diepe krijtlaag zitten. Ook het cultdomein Selosse wiens befaamde ‘Lieux-Dits’ reeks een bloemlezing is van de elite onder de Grand Crus (Avize, Mesnil, Cramant, Ambonnay, Aÿ) maakt plaats in die illustere collectie voor één Premier Cru : Mareuil sur Aÿ (Sous le Mont).

De ‘récoltant-manipulant’ die de ziel van dit uitzonderlijke dorpje het best belichaamt is Marc Hébrart. Jean-Paul Hébrart beschouwt zich bovenal als een uitstekende vakman en is te bescheiden om zich in de schijnwerpers te werken zoals de nieuwe generatie ‘opkomende sterren’ in de Champagne, bedreven in ‘social media skills’, dat wel kan. Terry Theise, een Amerikaanse Champagne importeur en ook wijnschrijver, denkt dat de relatieve onbekendheid van Hébrart komt omdat zijn Champagnes niet raar genoeg zijn. Champagnes waarvan iedereen onmiddellijk snapt hoe lekker ze wel zijn : dat kan alleen maar verdacht zijn of ‘te gemakkelijk’. Voor sommigen moet wijn net als kunst moeilijk en ondoorgrondelijk zijn. Terwijl grote kunst en populariteit mekaar helemaal niet uitsluiten. Mozart en Rembrandt iemand ? Champagne was trouwens altijd al de wijnstreek waar het ambacht, de ‘savoir faire’, een grote rol speelt. De ‘Chef de cave’ in de grote Champagnehuizen bepaalt door de meesterlijke assemblages de stijl en de kwaliteit van de beste cuvées. Denken we maar aan Eric Lebel (Krug), Richard Geoffrey (Dom Perignon) of tegenwoordig Jean-Baptiste Lécaillon (Cristal Roederer). Gelukkig is er ondertussen in de Champagne ook veel meer aandacht voor de terroir en de inviduele wijngaarden. Maar de beste kleine domeinen combineren die aandacht voor de terroir met een grote ‘savoir faire’ in de kelder. Een goede Champagne moet bovenal een goede wijn zijn maar uitstekende Champagne is méér (of anders) dan wijn. Kleine details op het vlak van persing, houtgebruik, reservewijnen, assemblage, veroudering ‘sur lattes’, de juiste dosage, maken absoluut het verschil. Met zijn jarenlange ervaring is Jean-Paul Hébrart momenteel op een punt gekomen waar alles moeiteloos lijkt te gaan en je in zijn Champagnes een soort ongekunstelde klasse ervaart die simpel lijkt maar o zo moeilijk te bereiken is.

Proef gewoon al eens de Sélection : een selectie van oude Pinot Noir (70%) wijnstokken in de Premier Crus Mareuil sur Aÿ en Avenay en 30% Chardonnay uit Bisseuil. Of de Blanc de Blancs die met zijn 90% Chardonnay uit Mareuil sur Aÿ (en 10% Grand Cru Oiry en Chouilly) een luxueuze, rijpe stijl van Blanc de Blancs brengt. Of de schitterende Rosé, allemaal van Mareuil fruit : 60% Chardonnay, 33.5 % Pinot Noir, 6.5 % Mareuil rouge (Pinot Noir op eiken vaten). ‘Noces de Craie’ is een pure Pinot Noir uit de Grand Cru Aÿ zonder hout : fabuleus rijp en verleidelijk maar met een krijtige finale die je na elke slok doet verlangen naar een nieuwe slok. Verslavend lekker ! En in de Rive Gauche/Rive Droite voel je de meester-blender Hébrart aan het werk : 50% Chardonnay uit de Grand Crus Chouilly, Oiry en Avize gecombineerd met 50% Pinot Noir Grand Cru uit Aÿ. Gegist en verouderd op eiken vaten maar dat dient enkel om de intrinsieke kwaliteiten van al die topwijngaarden maximaal te benutten in een assemblage waar 1 +1 drie wordt.

Om door te dringen tot de ziel van de Mareuil sur Aÿ terroir kies je best de nieuwe cuvée Mes Favorites. Een selectie van de favoriete ‘lieux-dits’ van Jean-Paul Hébrart in Mareuil (Faubourg d’Enfer, Pruche, Côtes, Haut de Varille, Croix Blanches, Maladrie, Beauregard, Ramonette, Buisson Saint Loup, Sente de Demoiselles ) Met 75% Pinot Noir en 25% Chardonnay van oude wijnstokken en sélection massale (geen klonen). Een assemblage van de jaren 2014/2013/2012. Onder het glorieus rijpe fruit kolkt de bruisende mineraliteit : de magie van Mareuil sur Aÿ.

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief