Champagne Mes Favorites Vieilles Vignes
NV

Champagne Mes Favorites Vieilles Vignes

Marc Hébrart
Champagne Frankrijk
€ 39,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Mousserend
Druivenras 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Een selectie van de favoriete ‘lieux-dits’ van Jean-Paul Hébrart in Mareuil (Faubourg d’Enfer, Pruche, Côtes, Haut de Varille, Croix Blanches, Maladrie, Beauregard, Ramonette, Buisson Saint Loup, Sente de Demoiselles ) Met 75% Pinot Noir en 25% Chardonnay van oude wijnstokken en sélection massale (geen klonen). Een assemblage van de jaren 2014/2013/2012. Onder het glorieus rijpe fruit kolkt de zinderende mineraliteit : de magie van Mareuil sur Aÿ.

Domein: Marc Hébrart

Mareuil sur Aÿ is een Premier Cru dorp gelegen naast de Grand Cru Aÿ . Volgens de ‘Echelle des Crus’ is een Grand Cru dorp geklasseerd aan 100% terwijl Premier Cru dorpen tussen de 90 en 99 liggen. In werkelijkheid zitten bijna alle Premier Crus tussen 90 en 95 met twee uitzonderingen aan 99 : Mareuil sur Aÿ en Tauxières-Mutry. De Champagne expert Peter Liem noemt Mareuil dan ook de ‘Super Premier Cru’. Twee kwalitatieve middelgrote huizen, Billecart Salmon en Philipponnat, liggen in het dorpje alsook één van de meest spectaculaire, steile wijngaarden in de Champagne : de befaamde Clos des Goisses (van Philipponnat). Net zoals in het naburige dorpje Aÿ krijg je een prachtige reeks zuidelijke hellingen waar (vooral) de Pinot Noir druiven uitzonderlijk rijp worden. Maar net als in Aÿ gaat dat rijpe fruit gepaard met een immense onderliggende mineraliteit. Niet zo verwonderlijk eigenlijk als je weet dat onder de vegetale huid van ongeveer 40-50 cm de wortels in een tot 200 meter diepe krijtlaag zitten. Ook het cultdomein Selosse wiens befaamde ‘Lieux-Dits’ reeks een bloemlezing is van de elite onder de Grand Crus (Avize, Mesnil, Cramant, Ambonnay, Aÿ) maakt plaats in die illustere collectie voor één Premier Cru : Mareuil sur Aÿ (Sous le Mont).

De ‘récoltant-manipulant’ die de ziel van dit uitzonderlijke dorpje het best belichaamt is Marc Hébrart. Jean-Paul Hébrart beschouwt zich bovenal als een uitstekende vakman en is te bescheiden om zich in de schijnwerpers te werken zoals de nieuwe generatie ‘opkomende sterren’ in de Champagne, bedreven in ‘social media skills’, dat wel kan. Terry Theise, een Amerikaanse Champagne importeur en ook wijnschrijver, denkt dat de relatieve onbekendheid van Hébrart komt omdat zijn Champagnes niet raar genoeg zijn. Champagnes waarvan iedereen onmiddellijk snapt hoe lekker ze wel zijn : dat kan alleen maar verdacht zijn of ‘te gemakkelijk’. Voor sommigen moet wijn net als kunst moeilijk en ondoorgrondelijk zijn. Terwijl grote kunst en populariteit mekaar helemaal niet uitsluiten. Mozart en Rembrandt iemand ? Champagne was trouwens altijd al de wijnstreek waar het ambacht, de ‘savoir faire’, een grote rol speelt. De ‘Chef de cave’ in de grote Champagnehuizen bepaalt door de meesterlijke assemblages de stijl en de kwaliteit van de beste cuvées. Denken we maar aan Eric Lebel (Krug), Richard Geoffrey (Dom Perignon) of tegenwoordig Jean-Baptiste Lécaillon (Cristal Roederer). Gelukkig is er ondertussen in de Champagne ook veel meer aandacht voor de terroir en de inviduele wijngaarden. Maar de beste kleine domeinen combineren die aandacht voor de terroir met een grote ‘savoir faire’ in de kelder. Een goede Champagne moet bovenal een goede wijn zijn maar uitstekende Champagne is méér (of anders) dan wijn. Kleine details op het vlak van persing, houtgebruik, reservewijnen, assemblage, veroudering ‘sur lattes’, de juiste dosage, maken absoluut het verschil. Met zijn jarenlange ervaring is Jean-Paul Hébrart momenteel op een punt gekomen waar alles moeiteloos lijkt te gaan en je in zijn Champagnes een soort ongekunstelde klasse ervaart die simpel lijkt maar o zo moeilijk te bereiken is.

Download PDF

Wijngaard

100% Premier Cru Mareuil sur Aÿ.  Oude wijnstokken en sélection massale (geen klonen), zuidelijke hellingen, kalkbodem, verschillende lieu-dits : Faubourg d’Enfer, Pruche, Côtes, Haut de Varille, Croix Blanches, Maladrie, Beauregard, Ramonette, Buisson Saint Loup, Sente de Demoiselles .

Kelder

klassieke champagne-methode, volledige malolactaat gisting, gsting en veroudering op inox kuipen, assemblage van 2014/2013/2012 , de Champagne veroudert 42 maand `sur lattes` (contact met de droesem), dosage van 6.5 g/l

Gastronomie

Aperitief met of zonder hapjes

Degustatiekalender december 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief