14 juni 2023

Trésaille 2022 Tressallier, Domaine des Bérioles

De Loire is momenteel één van de boeiendste wijnstreken van Frankrijk.  Een koel klimaat, prachtige terroirs en veel bevlogen wijnmakers.  Nieuwe generaties van lokale wijnbouwers die nog geloven in de toekomst van het platteland.  Maar ook veel zogenaamde ‘néo-vignerons’ : mensen die uit andere sectoren komen maar dromen van een eigen wijngaard.  En die in de Loire nog uitstekende terroirs kunnen kopen aan betaalbare prijzen.  Nergens zijn er zoveel adepten van de biologische/biodynamische cultuur.  En hoewel veel van die startende domeinen moeten vechten om hun wijn verkocht te krijgen en de leningen af te betalen, is er toch onderling veel samenwerking en camaraderie, gemoedelijkheid en warmte. 

De ‘Association LOIRE VOLCANIQUE’ verenigt wijnbouwers uit een minder bekend stuk van de Loire met vier appellations :  Côtes du Forez, Côte Roannaise, Auvergne en Saint Pourçain.   Een regio van uitgedoofde vulkanen met naast vulkanische bodem ook graniet of kalk.  In de Côtes d’Auvergne vind je vooral Gamay op basalt (vulkanische bodem) en wat Pinot Noir en Chardonnay op kalk.  In de Côte Roannaise staat de Gamay op graniet terwijl je in de Côtes du Forez Gamay op zowel vulkanische bodem als op graniet kan vinden.  Voor rode Saint Pourçain komen zowel Gamay als Pinot Noir aan bod (eventueel samen). In wit vind je vooral Chardonnay eventueel aangevuld met een unieke lokale druif :  de Tressallier (of Sacy).  In Saint Pourçain vind je drie bodemtypes : zand, graniet of kalk.

We kozen voor het topdomein in Saint Pourçain : Domaine des Bérioles.  Biodynamische cultuur, prachtige kalkterroirs, uiterst verzorgde wijngaarden, grote precisie qua wijnmaakstijl en opvoeding.  Momenteel bieden we enkel de witte wijnen aan omdat we voor Gamay uit de ‘Loire Volcanique’ werken met onze schoolkameraad Gilles Bonnefoy van La Madone (Côtes du Forez).  Naast Chardonnay die het uitstekend doet op de ‘argilo-calcaire’ bodem vinden we de interessante lokale druif Tressallier.  Een druif met veel frisheid die mits beperkte opbrengsten zeer mooi de ziltheid en de mineraliteit van de kalk weet te accentueren.  In een assemblage met Chardonnay zoals de Cuvée Aurence (70% Chardonnay, 30% Tressallier) zorgt de Tressallier voor een infusie van ‘salinité’ waardoor je spontaan aan een mooie Chablis denkt.  De pure Tressallier krijgt in de handen van Jean Teissèdre een kristalzuivere expressie met bronwaterfrisheid en zinderende zuren van begin tot einde.  Het lijkt alsof je smaakpapillen met kleine elektrische schokjes wakker worden geschud en alles in je wijnbrein op scherp gaat staan.  Wie deze smaakervaring nog caleidoscopischer wil maken kan de Cuvée Autochtone kiezen. Ook een pure Tressallier en ook nog aan 12.5 % vol. maar deze keer op graniet en gegist en verouderd op 500 liter vaten (zonder bâtonnage).  Meer diepte, meer lagen, maar nog altijd even verkwikkend en tintelend. Vergeet Bordeaux en Bourgogne eens, ga diep, heel diep in ‘la France profonde’.  Neem de oude weg naar Compostela en zoek het dorpje Cesset. Op de Place de l’Eglise, naast de kerk, vind je de kelder van Domaine des Bérioles.  Proef er wijnen met een sterke lokale identiteit, wijnen met karakter, wijnen met een smoel, maar bovenal : wijnen met een ziel.

 

Wijn in de kijker:

Trésaille
2022
Trésaille
Domaine des Bérioles
€ 15,90
-
6
+
Toevoegen

Degustatiekalender mei 2024

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief