15 december 2021

Naujan 2019 Bordeaux Blanc Sec, Vignobles Despagne

Druivensoorten zoals Chardonnay, Riesling en Pinot Noir spelen het liefst solo terwijl andere druiven zowel als ‘monocépage’ als in een blend kunnen schitteren.  Sommige druivenrassen vormen samen een geheel dat meer is dan de som der delen. Denken we maar aan Cabernet Sauvignon en Merlot.  De structuur van de Cabernet en de zachte fruit van de Merlot passen wonderwel samen. Eventueel aangevuld met wat Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot krijg je de ‘Bordeaux Blend’ die overal ter wereld gekopieerd wordt.  Grenache en Syrah is nog zo een ‘power couple’ :  de fluwelige weelderigheid van de Grenache met de kleur en kracht van de Syrah.  Voeg er nog Mourvèdre aan toe en je krijgt de befaamde G.S.M. blend (‘The Holy Trinity’ zoals een Australische wijnboer het met een kwinkslag omschreef).  Ook deze ‘Rhône Blend’ (eventueel wat extra gekruid met Carignan, Cinsault, Counoise,…) heeft navolgers in alle mogelijke wijnlanden.  Twee witte druiven die als een Yin/Yang harmonie samengaan zijn Sauvignon en Sémillon.  De stuivende aroma’s en de verkwikkende frisheid van de Sauvignon versmelten prachtig met de rijke textuur van de Sémillon druif.  En daar waar Sauvignon en nieuwe eik soms moeilijk in elkaar schuiven werkt de Sémillon bijna als een spons die het overtollige hout opslorpt.  Een beetje Sémillon in de blend en fruit en hout worden gedroomde partners.  Ook naar veroudering toe werken Sauvignon en Sémillon als estafettelopers die mekaar afwisselen :  in de jeugd geniet je van de opwekkende aroma’s en het springerige fruit van de Sauvignon en als dat dreigt te verdwijnen pakt de Sémillon de fakkel over met mooie honing en bijenwas aroma’s.  Geen wonder dat bijna alle witte topwijnen uit Pessac-Léognan (zoals Ch. Haut Brion Blanc, La Mission Haut Brion Blanc, Domaine de Chevalier,…) Sauvignon en Sémillon combineren.

De familie Despagne heeft vooral wijngaarden in de Entre-Deux-Mers regio en qua faam zijn we dus ver verwijderd van de grote namen uit Pessac-Léognan.  Bij een jong publiek en bij de jonge sommeliers wekt de naam Bordeaux sowieso al niet veel emoties op (raar genoeg is de andere klassieke regio, Bourgogne, nog nooit zo gegeerd als nu).  Sommige kasteelheren uit Bordeaux spreken zelfs van ‘Bordeaux bashing’ :  niet alleen verwaarlozing maar actieve discriminatie (kwade tongen zullen opperen dat grote ego’s snel gekrenkt zijn).  “A la guerre comme à la guerre” denken ze bij de familie Despagne en ze steken één van hun lekkere witte wijnen in een Bourgogne fles en deklasseren die tot een neutrale ‘Vin de France’.  Geen kat die nog aan Bordeaux denkt en dat is de bedoeling.  Deze cuvée Biface (genoemd naar een silex handwerktuig uit de prehistorie dat men in de wijngaarden vond) is een bijzonder smakelijke blend van 50% Sauvignon en 50% Sémillon, zonder hout, heel zuiver gevinifieerd en met een hoog prijs/plezier gehalte (10.90 €).

Wie nu zou besluiten dat ze bij Despagne hun Bordeaux identiteit en hun terroir verraden slaat de bal mis.  Met de nieuwe cuvée NAUJAN (Bordeaux Blanc Sec) willen ze juist hun dorp Naujan & Postiac en de kalkterroirs daar in de kijker plaatsen.  Op hun beste perceel met hoge plantdensiteit (10 000 stokken per hectare) werken ze volledig biologisch.  De Sémillon wordt integraal op barriques gevinifieerd en verouderd, de Sauvignon gedeeltelijk.  Wat echter opvalt is de prachtige mineraliteit in deze wijn alsof er een schitterende Sancerre op Kimméridgien kalk verscholen zit in deze Bordeaux maar dan wel overgoten met een heerlijke romige Sémillon textuur en afgewerkt met de fijnste vanille. En dan die energieke frisheid en die gemillimitreerde precisie !  Dat Bordeaux niet hip of trendy meer is zal ons worst wezen :  dit moet je geproefd hebben !

 

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief