San Lorenzo Valtellina Sassella
2017

San Lorenzo Valtellina Sassella

Mamete Prevostini
Lombardije Italië
€ 45,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2029
Volume 750 ml

Beschrijving

Domein: Mamete Prevostini

Nebbiolo kennen we natuurlijk vooral van de Piemonte streek. Maar ook in het noorden van Lombardije, op de grens met Zwitserland, vind je heel boeiende Nebbiolo wijnen. Het lijkt op het eerste zicht geen goed idee om de laat rijpende druif (die in de Piemonte streek soms al met moeite volrijp wordt) dan nog eens noordelijker en op grote hoogte (in de Alpen) aan te planten. Raar genoeg geniet deze regio van veel zonnige dagen en de wijngaarden op steile terrassen en zuidelijke flanken vangen veel zon.

‘Viticoltura eroica’ of heroïsche wijnbouw is niet overdreven als je de extreme terrassen ziet waarop de Nebbiolo groeit. Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden loont het de moeite het volgende filmpje eens te bekijken : https://www.youtube.com/watch?v=E3oCqg1Tww4 . De Nebbiolo druif die men lokaal ‘Chiavennasca’ noemt kan net als in Barolo krachtig en machtig gemaakt worden maar verrassend genoeg kun je ook in deze regio heel verfijnde, elegante en bedwelmend aromatische stijlen vinden. En dat boeit ons ten zeerste want Nebbiolo heeft op kleurpigment na véél van alles : alcohol, zuren en tannines. De beste wijnen hebben dan ook vaak tijd nodig om te versmelten en zacht te worden. Maar in die rijpingscurve gebeurt het wel eens dat het fruit al opgeeft nog voor de tannines waarlijk zacht worden en dan is eigenlijk al dat wachten voor niets geweest want er blijft een drogende uitgeleefde wijn achter. Het kan soms van ‘te jong en te hard’ naar ‘te oud en te hard’ gaan. Nebbiolo blijkt een nog gevaarlijker mijnenveld te zijn dan Pinot Noir. Maar net zoals bij Bourgogne kan één grootse, versmolten Nebbiolo al het voorbije proefleed doen vergeten en onze liefde voor de druif terug in vuur en vlam zetten.

Maar wat als we de immense aromatische rijkdom, de fluwelige diepte en de beklijvende lengte van een perfect gerijpte Nebbiolo zouden kunnen terugvinden in een JONGERE wijn ? Dat zou pas de kwadratuur van de cirkel zijn, zo ongeveer iets als de heilige graal of een éénhoorn vinden ! Die sensatie mochten we ervaren bij het proeven van de San Lorenzo : een Valtellina Superiore uit de subzone Sassella (andere subzones zijn Grumello, Inferno, Valgella en Maroggia). Mamete Prevostini kon de uitzonderlijke ommuurde (clos) wijngaarden van het eeuwenoude klooster San Lorenzo in Sondrio kopen. Een wijngaard met geschiedenis en een ziel. Er zal ergens wel een rationele verklaring zijn waarom juist San Lorenzo de boeiendste wijn geeft uit de mooie collectie Valtellina’s van Mamete Prevostini . Toch kunnen we ons niet ontdoen van het gevoel dat deze wijngaard, die sinds de middeleeuwen door de zusters met liefde en devotie werd onderhouden, een spirituele dimensie bezit. De aroma’s van Nebbiolo worden wel eens omschreven als ‘tar and roses’ : een verrassende mengeling van aardse (teer) en bloemige (roos) elementen. De San Lorenzo lijkt zich echter aan het aardse te onttrekken tot alleen een hemelse geur van rozen overblijft.

Download PDF

Wijngaard

Kelder

Gastronomie

Schrijf u in op onze nieuwsbrief