Chardonnay Central Coast
2021

Chardonnay Central Coast

Calera
California USA
€ 24,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Ongetwijfeld één van de beste prijs/kwaliteit verhoudingen in Californische Chardonnay.

Gemaakt door het Calera team met aangekochte druiven afkomstig van uitstekende wijngaarden in de Central Coast regio (wijngaarden waar anderen 'single vineyard' wijnen van maken, zoals Bien Nacido en Talley Vineyards).

Prachtig Californisch fruit maar elegant gebracht met weinig nieuwe eik (5%)

Domein: Calera

Hoe eindigt iemand die geschiedenis studeerde aan Yale University en antropologie aan Oxford University op een afgelegen wijnberg  in San Benito County ?  De wijnwereld zit vol van zulke onwaarschijnlijke  maar boeiende verhalen van mensen die gebeten door de wijnmicrobe alle redelijkheid laten varen en hun droom volgen. Dankzij een vriend van zijn vader, een groot wijnverzamelaar,  kwam hij al vroeg in contact met de beste wijnen van Bordeaux en Bourgogne. Na zijn studies in Oxford wou hij graag de Bourgogne beter leren kennen en klopte aan de deur bij Domaine de la Romanée Conti om de oogst te mogen meemaken.  Daarna hielp hij ook een tijdje bij Domaine Dujac.   Meer dan ooit groeide zo zijn droom om in Californië grote Pinot Noir te maken.  Maar in de Bourgogne drukte iedereen hem op het hart dat een kalkbodem noodzakelijk was om topkwaliteit te bereiken.  Jammer genoeg is kalk eerder zeldzaam in Californië en hij deed er dan ook bijna twee jaar over om een geschikt stuk land te vinden.  Ten zuiden van San Francisco,  een paar tientallen kilometers landinwaarts, vond hij een oude verlaten mijn waar meer dan honderd jaar geleden kalk werd ontgonnen.   Mount Harlan maakt deel uit van de Gavilan Mountains en de hoogte (700 meter) zorgt voor afkoeling in een anders eerder warme zone (de oceaan ligt te ver weg). 

Samen met Paul Draper van Ridge Vineyards mag je Josh Jensen gerust een ‘visionary’ noemen die dertig jaar geleden al deed wat nu in de mode is :  focus op terroir, single vineyard wijnen, plantmateriaal van topkwaliteit, natuurlijke gisten, minimale klaring en filtering, …  Josh Jensen is over de jaren heen trouw gebleven aan de ‘traditionele’ manier van Pinot Noir maken zoals hij dat 40 jaar geleden in de Bourgogne had geleerd.  Vele goede Bourgogne domeinen keren geleidelijk aan terug naar een groter percentage niet ontsteelde druiventrossen maar Josh is altijd trouw gebleven aan 100% volledige trossen voor zijn beste Pinots.  ‘Minimal intervention winemaking’ is geen hippe term voor de man die een kelder met zeven (!) niveau’s ontworp om nooit een pomp te moeten gebruiken. 

De traditionele wijnmaakstijl en de piepkleine opbrensten met bijhorende concentratie zorgt voor Pinots met een dramatische intensiteit en bewaarkracht die hun volle potentieel maar na jaren flesrijping ontwikkelen.  Jong proeft Bourgogne vaak veel verleidelijker maar na tien jaar of meer kan Calera zich met de beste meten ( de ultieme omkering van het cliché dat Nieuwe Wereld wijnen snel openbloeien maar al even snel verwelken ….).

Download PDF

Wijngaard

Druiven afkomstig van uitstekende wijngaarden uit diverse stukken van de Central Coast :  Santa Barbara County (bvb Bien Nacido), Monterey County, San Benito County, San Luis Obispo County (bvb Talley).  Gemiddeld 40 hl/ha.  Diverse bodemtypes (zand, leem, schalie, klei,...)

Kelder

Manueel geplukt, zachte persing, statische voorklaring, gisting en veroudering op Franse eiken vaten (5% nieuwe eik)

Gastronomie

Vis met saus, warme bereiding zeevruchten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief