Geyser Jurançon Sec
2021

Geyser Jurançon Sec

Cauhapé
Sud Ouest Frankrijk
€ 15,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 30% Petit Manseng, 30% Gros Manseng, 30% Camaralet, 5% Lauzet, 5% Courbu
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

Domein: Cauhapé

Zowel Gros Manseng en Petit Manseng met de typerende aroma’s van exotisch fruit lenen zich bij uitstek voor prachtig zoete wijnen.  De aromatische rijkdom zet zich dan prachtig verder in de smaak met een unieke combinatie van exotisch en gekonfijt fruit en intense zuren.  Geen botrytis hier maar wel ‘passerillage’, het indrogen en konfijten van de druiven hangend aan de wijnranken onder invloed van temperatuur, wind en tijd.  Hier mag je echt van Vendanges Tardives spreken :  de oogst strekt zich uit tot oktober, november en zelfs eind december (bij Cauhapé zelfs heel uitzonderlijk in januari :  de ‘Folie de Janvier’). Petit Manseng heeft gelukkig een dikke schil die toelaat om de druiven zo lang in weer en wind buiten te laten hangen.  Tussen de vele cuvées van zoete Jurançon kozen we bij Cauhapé de Boléro :  een synthese tussen frisheid (Petit Manseng geplukt in oktober) en weelderigheid (Petit Manseng geplukt in november).  Zoals bij alle echt goede zoete wijnen nemen de zuren in de finale het laatste beetje zoet weg zodat je eindigt op een frisse (en niet plakkerige) toets.

Maar ook in de Jurançon streek moeten de wijnboeren de brute realiteit in de ogen kijken dat zoete wijn niet meer verkoopt.  Meer droge wijn maken is dan de enige optie.  Petit Manseng is nobeler dan de Gros Manseng maar de hoge suikers (alcohol) en de hoge zuren vormen een uitdaging voor droge wijn.  Een opvoeding op eiken vaten kan die elementen samenbinden en mooi verpakken maar het zorgt voor een heel uitgesproken droge wijn die gastronomisch niet zo eenvoudig inzetbaar is.  Dus kiest men eerder voor Gros Manseng of een combinatie Gros / Petit.  De herintroductie van de oude rassen Camarelet, Lauzet, Courbu Blanc, Petit Courbu geeft iets meer mogelijkheden om een evenwichtige droge wijn te maken. 

Dat het de ‘senior’ onder de Jurançon wijnmakers, HenrI Ramonteu, is die het potentieel van de vergeten druivensoorten ten volle benut getuigt van zijn jonge geest.  Henri Ramonteu is al zo lang een iconische naam in de Jurançon (net als Alain Brumont van Montus in de Madiran) dat je je bijna afvraagt of de persoon in kwestie nog echt bestaat.  Jawel, hij is niet alleen springlevend maar vol ambitie en vol creativiteit om nieuwe cuvées te ontwikkelen !   Geyser noemt de Jurançon Sec die naast 30% Gros Manseng en 30% Petit Manseng ook 30% Camaralet, 5% Lauzet en 5% Courbu bevat. Geyser is een goedgekozen naam want de aroma’s spatten als een geiser uit het glas. En toch voelt de smaak, hoewel droog, niet als een teleurstelling aan maar wel een zachte verderzetting van het exotische en citrusfruit.  Levendige zuren maar niet teveel.  Opwekkend en stimulerend maar ook zacht en bevredigend.  Opvallend genoeg om je aandacht te trekken maar niet te dominant om eten te begeleiden.  Een ideaal excuus om de boeiende Jurançon streek te ontdekken of herontdekken !

Download PDF

Wijngaard

Kelder

Gastronomie

Schrijf u in op onze nieuwsbrief