Barolo del Comune di Verduno
2018

Barolo del Comune di Verduno

Fratelli Alessandria
Piemonte Italië
€ 45,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Deze Barolo toont de essentie van het dorpje Verduno met zijn kalkrijke bodems :  finesse en frisheid zonder de bewaarkracht en structuur van een Barolo te verliezen.

Domein: Fratelli Alessandria

Nu de focus van veel wijnliefhebbers verschuift van kracht naar elegantie komt het dorpje Verduno steeds meer in de kijker.  De meeste terroirs van Verduno bestaan uit zogenaamde ‘Marne di Sant’Agata’ :  mergelbodems met een hoog kalkgehalte.  Finesse en frisheid dus met een subtiele onderliggende mineraliteit.  Verduno is bij de Barolo liefhebbers vooral bekend voor zijn (onofficiële) Grand Cru Monvigliero. De verdiende persaandacht de laatste jaren voor de Monvigliero van Burlotto en Fratelli Alessandria zet het minder bekende dorpje Verduno terug op de kaart. Als Verduno als de Chambolle van de Barolo zone mag beschouwd worden dan is Monvigliero de Musigny.

Fratelli Alessandria met wijnmaker Vittore Alessandria is de laatste jaren in alle rust en bescheidenheid uitgegroeid tot een topdomein dat nog wat onder de radar blijft.  De stijl zou je eerder traditioneel kunnen noemen met drie jaar veroudering op grote vaten van Slavonische (en ook wat Franse) eik.  Hij wil vooral de natuurlijke finesse van Verduno zoveel mogelijk respecteren zonder de structuur en de bewaarkracht van grote Barolo te vergeten. Want vergis je niet :  hoe fijn ook, een Barolo heeft altijd een onderbouw van tannines.   Voor wie zijn Barolo tannines graag getemperd ziet zijn er drie sleutelwoorden :  tijd, lucht en gastronomie.  Barolo’s zijn bij uitstek bewaarwijnen en als je het geduld hebt om een jaar of tien te wachten zul je daar zeker voor beloond worden.  Maar pas op :  zelfs in een gerijpte versie blijft je meestal een spoor van tannines proeven, weliswaar zachter en meer versmolten maar toch nog merkbaar.  Lucht kan ook wonderen doen.  In contrast met een fragielere Pinot Noir die soms een stuk van zijn aromatische complexiteit verliest in een karaf bloeit Nebbiolo juist open na een uur of twee lucht happen.  En tegen alle normale richtlijnen in heeft zelfs 20 of 30 jaar oude Barolo deugd van een lange passage in een karaf.  En dan de derde aanbeveling :  Barolo vraagt om eten, om een smaakvol vleesgerecht dat de tannines doet vergeten en zo de onderliggende aromatische intensiteit laat schitteren.  Maak gebruik van deze drie tips en liefst alle drie tegelijk !  De herfst met zijn vallende bladeren en geur van kreupelhout (sous-bois), met fijne paddenstoelen en zalige wildgerechten, is het ideale Barolo seizoen.  Goede Barolo is nooit een muurbloempje dat op de achtergrond blijft. Het is een wijn die met zijn majestueuze présence de aandacht opeist.  Het is een kathedraal opgetrokken uit zuren, tannines en alcohol.  Maar net als in een kathedraal wanneer het  zonlicht door de brandglasramen filtert , krijg je soms het gevoel dat je de aarde ontstijgt.

Download PDF

Wijngaard

Marne di Sant'Agata bodem :  mergelbodem met een hoog kalkgehalte, gemiddeld 25 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha, assemblage van de wijngaarden Pisapola, Campasso, Riva Rocca, Boscatto en Rocche dell'Olmo.

Kelder

Volledig ontsteeld, 25-30 dagen macération met dagelijkse overpompingen, drie jaar veroudering in Slavonische en Franse eiken vaten van 2000-4000 liter.

Gastronomie

Pelswild, stoofschotels

Degustatiekalender december 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief