Chianti Classico
2018

Chianti Classico

Castell'in Villa
Toscane Italië
€ 24,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Sangiovese
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Eén van de laatste Chianti Classico wijnen in traditionele stijl met twee jaar veroudering op grote houten vaten (botti).

Géén fruitbom maar een complexe, gelaagde en intrigerende stijl van pure Sangiovese.

Met de grootste zorg gemaakt door Prinses Coralia Pignatelli della Leonessa.

Domein: Castell'in Villa

Een klein aantal wijnbouwers kiest bewust om te blijven werken volgens het beste wat de traditie te bieden heeft.  Zo een ‘oude meester’ in de Chianti Classico zone is prinses Coralia Pignatelli della Leonessa.  Samen met haar man, een telg uit een roemrijke aristocratische familie, kocht ze in 1968 een middeleeuws gehuchtje genaamd Castell’in Villa in het dorpje Castelnuovo Berardenga. Jammer genoeg overleed in 1985 haar man en stond ze er helemaal alleen voor.  Opgeven staat niet in de woordenboek van deze koppige, trotse dame en ze besloot er het beste van te maken.  Enkel Sangiovese van verzorgde wijngaarden met kleine opbrengsten.  De ‘gewone’ Chianti Classico gaat niet minder dan twee jaar op grote Slavonische eiken vaten (botti) , dan één jaar op inox kuipen en meestal nog een jaar op fles. De Riserva, een selectie van de beste percelen, gaat voor drie jaar op botti !

Castell’in Villa is absoluut niet bekend bij het grote publiek maar wel een lievelingswijn van grote kenners van de Chianti Classico zone.  Om een recent voorbeeld te geven :  Walter Speller, de expert van Italiaanse wijnen op de Jancis Robinson website, waagde zich onlangs aan een classificatie van de beste Chianti’s en in zijn A klasse van de beste ‘Grand Crus’ staan drie domeinen :   Montevertine ( Pergole Torte ),  Isole & Olena (Cepparello) en Castell’in Villa (Chianti Classico en Chianti Classico Riserva).  Over zo een classificatie kan je eindeloos discuteren maar het bewijst wel hoe hoog sommige experten Castell’in Villa inschatten.

Deze traditionele stijl van Chianti is uiterst zeldzaam geworden en vraagt wat meer aandacht.  Minder explosief fruit, minder onmiddellijke charme misschien maar als je de wijn tijd en ruimte geeft ontdek je zoveel lagen, zoveel complexiteit. Een wijn die niet gemaakt is voor een tijdperk waarin vijf seconden na de eerste slok het definitieve vonnis op Vivino staat.  Het loont echt de moeite om je oordeel even uit te stellen, rustig de tijd te nemen om te proeven en dan te ervaren hoe een wijn openbloeit in contact met de lucht.  ‘Slow wine’ vraagt om ‘slow tasting’.  In het glas ontvouwt zich dan een boeiend verhaal dat we, gezien het over een prinses gaat die in een middeleeuwse toren woont, gerust een sprookje mogen noemen.

Download PDF

Wijngaard

Wijngaarden in Castelnuovo Berardenga, 250-300 meter hoogte, 40 hl/ha, zand en keien

Kelder

Selectie van de druiven bij aankomst, volledig ontsteeld, 10-12 dagen macération met dagelijkse overpompingen, twee jaar veroudering op grote Slavonische eiken vaten (botti), dan nog 1 jaar op inox kuipen en daarna minstens nog een jaar op fles.

Gastronomie

rood vlees met saus, kalfsvlees, osso bucco

Schrijf u in op onze nieuwsbrief