Morgon Cuvée Marcel Lapierre
2016

Morgon Cuvée Marcel Lapierre

Marcel Lapierre
Beaujolais Frankrijk
€ 29,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Gamay
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Morgon van Marcel Lapierre proeft niet naar Gamay en misschien zelfs niet persé naar Morgon. Het is gewoon wat het is : uniek en onverwisselbaar. Vooral de fruitintensiteit ( ‘fraise écrasée’) is bijzonder : indringend en tegelijk lichtvoetig. Qua elegantie staat de wijn dichter bij Pinot Noir dan Gamay maar qua drinkplezier is het een overtreffende trap van Beaujolais. Wie van deze wijn houdt maar droomt van een gesublimeerde versie met alle kwaliteiten in het kwadraat die mag de speciale cuvée Marcel Lapierre niet missen. Hiervoor gebruikt men enkel de alleroudste percelen (gemiddeld 100 jaar) met kleine opbrengsten en grote concentratie. Alleen in de allerbeste jaren kan men zich permitteren om dit prachtig materiaal weg te nemen uit de assemblages voor de klassieke Morgon. Een grote Beaujolais als hommage aan een grote persoonlijkheid.

Domein: Marcel Lapierre

De Beaujolais streek heeft sterk te lijden onder het imago van de Beaujolais Nouveau. Heel jammer want onder de ‘cru’s’ kun je prachtige wijnen vinden die sappig fruit,verteerbaarheid en drinkbaarheid combineren met kracht,intensiteit en complexiteit. Een volle,rijke wijn waarvan je evenwel zin hebt om in één teug de hele fles leeg te drinken ; zo lekker smaakt dat.Die uitzonderlijke smakelijkheid komt vooral naar boven bij wijnen die zeer natuurlijk en authentiek blijven.

Het toonbeeld van eerlijke, natuurgetrouwe wijn is zeker de Morgon van Lapierre. Binnen Frankrijk kent deze wijn een soort cultstatus bij de aanhangers van ‘le vin naturel’. Een biodynamische cultuur in de wijngaard, gebruik van autochtone gistsoorten,weinig of geen sulfiet ; alles is gericht op natuurzuiver fruit. De schitterende terroir van heel arme granietgrond zorgt voor beperkte opbrengsten. Weinig wijnen schenken zoveel puur drinkplezier als een Morgon van topkwaliteit. Schuif alle vooroordelen opzij en laat uw neus en smaakpapillen genieten van dit festijn !

Download PDF

Wijngaard

biologisch/biodynamisch
gemiddeld 100 jaar oude wijnstokken
´sol de roche pourrie (granite décomposé)`
selectie van druiven in de wijngaard

Kelder

niet ontsteelde druiventrossen worden zonder toevoeging van sulfiet of cultuurgist vergist en blijven 10-20 dagen in de kuip. Daarna worden perswijn en lekwijn geassembleerd en op gebruikte vaten (3 jaar oud)verouderd (nog altijd zonder sulfiet)gedurende 9 maand. Bij de botteling wordt er lichtjes gesulfiteerd.

Gastronomie

gevogelte met saus, pluimwild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief