La Dama
2015

La Dama

Domaines Lupier
Navarra Spanje
€ 29,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Grenache
Bewaarperiode Nu-2035
Volume 750 ml

Beschrijving

Fantastische pure Garnacha van 85 jaar oude wijnstokken op 700 meter hoogte en op kalkbodem. Zeer intens van smaak maar met een hoogst verrassende frisheid en finesse. Spanning en reliëf, veelzijdig en met een wonderbaarlijke vitaliteit.  Slechts 14 hl/ha maar absoluut géén krachtpatser, eerder een ballerina !  Unieke stijl van Garnacha !!

Domein: Domaines Lupier

Grenache (en Carignan en Mourvèdre) is van oorsprong Spaans. Bij Garnacha denken we misschien spontaan aan volbloed zuiderse wijnen met véél rijp fruit en een warme gloed. Qua alcohol zal Grenache nooit een lichtgewicht worden om de eenvoudige reden dat de druif maar rond de 14 en ideaal rond de 14.5-15% vol. echt mooi rijp wordt. Maar het unieke aan Garnacha is juist dat deze druif de alcohol zo moeiteloos opneemt in een warm deken van rijp kersenfruit. Puur analytisch belooft een wijn met lagere zuren en hogere alcohol niet veel goeds maar een geslaagde Garnacha proeft verrassend evenwichtig en niet zwaar, daar waar een Pinot Noir aan 15% vol. branderig en vermoeiend smaakt. We zijn er zelfs vast van overtuigd dat Garnacha één van DE druiven van de toekomst wordt als de planeet blijft opwarmen.

Qua stijl verandert er véél in Spanje, ook bij Garnacha. Met zijn lichtere kleur, zachte tannines en aromatische intensiteit komt Garnacha soms dicht bij Pinot Noir. Die fijnere en zelfs minerale stijl vind je nu ook bij een aantal hippe domeinen, vooral in de bergachtige regio van de Sierra de Gredos (onder Madrid) met oude wijnstokken op graniet.   Maar zelfs in de klassiekere topregio voor Garnacha, de Priorat, met zijn oude wijnstokken op leisteen, zoekt men ook naar een meer elegante expressie.

We houden enorm van kalkterroirs. Kalk geeft een soort natuurlijke, ongedwongen elegantie en een warme mineraliteit die de wijnen een buitengewone klasse doet uitstralen. Garnacha van oude wijnstokken en kleine opbrengsten, biodynamisch verbouwd, op 700 meter hoogte en dus met goede natuurlijke zuren, en dan ook nog eens OP KALK, in de liefdevolle handen van een gedreven en uiterst vriendelijk koppel (Enrique en Elisa). Hoe konden we daaraan weerstaan ?

Deze unieke Garnacha wijnen uit Navarra (Noord-Spanje) tonen een compleet ander profiel dan de Franse Grenache wijnen die we aanbieden.   Naast het prachtige fruit en de zijdezachte tannines vind je hier ook echte frisheid en zelfs een woord die we bij Grenache/Garnacha nog nooit in de mond namen : spanning ( ‘tension’ in zowel Frans als Engels). De wijnschrijver Andrew Jefford spreekt van TEPF (Tension, Energy, Precision, Focus). Iets wat je makkelijker gebruikt voor witte dan voor rode wijn maar als je het in een rode wijn aantreft is het een groot compliment.

Download PDF

Wijngaard

Biodynamische cultuur, 600-750 meter hoogte, gemiddeld 85 jaar oude wijnstokken, kalkbodem : voor de La Dama enkel de stukken waar de kalk tot aan de oppervlakte komt (weinig of geen bovengrond), 14 hl/ha !!

Kelder

manuele pluk, vervoer in kleine bakjes, ontsteeld, wekingsperiode van twee weken met dagelijkse overpompingen, veroudering 13 maand op gebruikte vaten (90%) van 500/600/700 liter.

Gastronomie

wit vlees of rood vlees met saus, pluimwild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief