Syrah Léone  Coteaux du Languedoc
2009

Syrah Léone Coteaux du Languedoc

Peyre Rose
Languedoc Frankrijk
€ 69,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 90% Syrah, 10% Mourvèdre
Bewaarperiode Nu-2029
Volume 750 ml

Beschrijving

Een icoonwijn uit de Languedoc.  Unieke en hoogst originele expressie van Syrah op de bijzondere terroir van Saint Pargoire.

Domein: Peyre Rose

Marlène Soria is een grote dame in de wijnwereld. Haar domein Peyre Rose groeide uit tot één van de absolute cultdomeinen in de Languedoc. Het begin was echter niet zo gemakkelijk. Op een uiterst afgelegen plek in het dorpje Saint Pargoire, zonder elektriciteit of stromend water, moest ze uit het niets een domein creëren, alleen gewapend met een grote vechtlust en een ijzeren wil.   Stukjes garrigue (de typische wilde begroeiing van het zuiden met tijm, rozemarijn en cistus) werden beplant met Syrah, een klein beetje Grenache en Mourvèdre en wat witte druiven.   De stenige klei-kalk bodem gaf zeer weinig opbrengsten maar wel met een uitzonderlijke concentratie en diepte. Marlène Soria had zonder véél technische bagage intuïtief aangevoeld dat dit een bijzondere plek was met een potentieel voor uitzonderlijke wijnen. Aha, typisch de befaamde vrouwelijke intuïtie hoor ik u al denken. Laten we evenwel snel de clichés en stereotypen opbergen.   Zoals dat vrouwelijke wijnmakers vrouwelijke wijnen (lees : minder krachtig, eerder fijn en elegant) maken. Als je een fles Peyre Rose ziet denk je dan al snel : o kijk ,een roze etiket, o zelfs bloemetjes op het etiket. Dan proef je de wijn en BAM : een mokerslag in je gezicht. Een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen.

In principe gaat onze voorkeur uit naar Syrah uit de noordelijke Rhône. In het zuiden kan Syrah snel te rijp worden met gestoofde en gebrande smaken tot gevolg en een gemis aan frisheid. Grenache, Mourvèdre en Carignan doen het daar vaak beter.   Maar zoals altijd kan een magische terroir onze zekerheden overhoop gooien. De wijnen van Marlène Soria lopen inderdaad over van zuiderse intensiteit en weelderige kruidigheid. Maar tegelijk brengen ze je in vervoering, ze overdonderen of bedwelmen je, ze confronteren je met hun monumentale kracht of betoveren door hun overweldigende generositeit.

Naast een uitzonderlijke terroir, biodynamische cultuur en piepkleine opbrengsten (20 hl/ha) is er nog een belangrijke factor in het unieke smaakprofiel : TIJD.   De tijd die nodig is om de enorme dichte concentratie van de superrijke Syrah zachtjes te laten ontplooien op neutrale kuipen of grote vaten. Géén maquillage met nieuwe eik maar gewoon de tijd nemen om de tannines wat te laten versmelten, het jeugdige temperament wat te verzwakken, de smaken laten rijpen. Na een jaar of vijf/zes/zeven gaat de wijn dan op fles en veroudert dan nog enkele jaren vooraleer hij op de markt komt. En dan nog loont het de moeite deze wijnen in uw kelder ook nog vijf of tien jaar te laten rusten.

Wat vooral treft is de natuurlijke frisheid en de vitale energie die deze wijn niettegenstaande zijn kracht en concentratie in zich draagt. Naarmate de wijn in karaf (aanbevolen !) of in het glas lucht hapt duiken nieuwe lagen smaken en aroma’s op die je aandacht blijven vasthouden. Deze intrigerende, beklijvende wijn is niet zomaar een indrukwekkende Syrah. Het is een unieke expressie van een unieke plek. Er was alleen een bijzondere vrouw nodig om dat sluimerende potentieel uit zijn lange winterslaap te halen.

Download PDF

Wijngaard

Zeer stenige klei-kalk bodem in het dorpje Saint Pargoire, biodynamische cultuur, 20 hl/ha

Kelder

Manuele pluk, volledig ontsteeld, drie weken macération met dagelijkse overpompingen, 2-3 jaar veroudering op neutrale kuipen (2/3) en grote houten vaten (1/3), dan een aantal jaren flesrijping zodat de wijn pas na 10 jaar op de markt komt.

Gastronomie

Rood vlees met saus, pelswild

Degustatiekalender juli 2020

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief