Picpoul de Pinet Coteaux du Languedoc
2018

Picpoul de Pinet Coteaux du Languedoc

Creyssels
Languedoc Frankrijk
€ 7,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Picpoul
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

Lichvoetig,fris en subtiel mineraal. Ideaal bij mosseltjes of oesters. Wel de rijke sausen vermijden.

Domein: Creyssels

Een mooie ‘kleine’ wijn vinden geeft soms meer voldoening voor een wijnhandelaar dan het binnenhalen van een gereputeerde naam. Aan bekende namen hangt bijna altijd een duur prijskaartje en de verwachtingen zijn bijgevolg hooggespannen. Een onbekende wijn kan nog echt verrassen.
‘Picpoul de Pinet’ is een AOC in de Languedoc waar uitsluitend levendige, frisse witte wijnen gemaakt worden. Zuiderse witte wijnen gemaakt van druiven zoals Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc of Viognier kunnen soms wat zuren missen en plomp overkomen. Het geheime wapen van de Picpoul de Pinet is de gelijknamige Picpoul (of Piquepoul) Blanc druif. Met zijn hoge natuurlijke zuren en late rijping kan deze druif ook in warme klimaten gedijen. Nochtans is de Picpoul de Pinet regio (tussen Sète en Agde) niet ver van de kust verwijderd en geniet dan ook van de nodige afkoeling. De nabijheid van de kust en vooral de nabijheid van de ‘étang de Thau’ met zijn oesterkwekerijen zorgt voor een uitstekende lokale afzetmarkt. Niet voor niets noemt men de ‘Picpoul de Pinet’ wel eens de ‘Muscadet du Languedoc’.
Een goede Picpoul wordt gekenmerkt door een levendige frisheid en een mooie mineraliteit. Julie Benau, de jonge eigenares van het Domaine de Creyssels, weet perfect het juiste evenwicht te vinden tussen de nodige concentratie en de typische vinnigheid en lichtvoetigheid van een uitstekende Picpoul de Pinet. De lokale wijnen zijn meestal niet zo duur maar toch kwam de prijs van deze lekkere, eerlijke en pure wijn als een aangename verrassing. Prachtig als aperitief, subliem bij mossels, oesters en zeevruchten maar kan ook moeiteloos gestoomde, gekookte of gebakken vis aan.
De terroir is ‘calcaire jurassique’ wat voor de mineraliteit zorgt, de opbrengsten blijven beperkt tot 45 hl/ha en de wijn wordt op inox kuipen verouderd op zijn fijne droesem (7 maand) voor wat extra rondheid en complexiteit. In de meeste wijnlanden krijg je in deze prijsklasse vaak een afgelikte ‘industriële’ wijn, waar op zich absoluut niets op tegen is, maar toch voel je ergens dat de zorg en de aandacht die Julie Benau in ‘haar’ Picpoul steekt net dat tikkeltje meer geeft wat ons in wijn altijd blijft boeien, ongeacht de prijsklasse.

Download PDF

Wijngaard

´calcaire jurassique`
45 hl/ha

Kelder

voorgeklaard aan 8°C
gisting aan 15°C gedurende 20 dagen
veroudering op fijne droesem in inox kuipen gedurende 7 maand

Gastronomie

mosseltjes, oesters, gerookte vis, visterrines,aperitief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief