Chardonnay Alte Reben
2015

Chardonnay Alte Reben

Huber
Baden Duitsland
€ 34,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

De druiven worden een tikkeltje vroeger geplukt voor een frissere, meer minerale expressie (prachtige kalkterroirs).  Na een heel beperkte voorklaring gist de wijn (met wilde gisten) op eiken vaten.  De wijn blijft lange tijd in contact met de volle droesem, géén bâtonnage en de vaten worden regelmatig bijgevuld (ouillage).  Een eerder reductieve stijl van wijn maken dus wat voor een heel bijzonder geurpatroon zorgt die men in het Engels ‘struck-match’ of ‘matchstick’ noemt :  alsof je een luciferstokje aansteekt.  In de Bourgogne vind je dat type aroma’s heel present bij het cultdomein Coche-Dury.  Dat zijn bij uitstek witte Bourgognes die héél mooi en traag rijpen.   We hebben zo het vermoeden (te bevestigen natuurlijk binnen een paar jaar !) dat ook de nieuwe Huber stijl zeer goed zal verouderen en zich langzaam zal ontplooien.  Niet voor liefhebbers van ‘flashy ‘ Chardonnay op zoek naar ‘instant gratification’ !

Domein: Huber

De wijnstreek Baden ligt naast de Elzas en in het dorpje Malterdingen streken meer dan 700 jaar geleden cisterciënzer monniken neer uit de Bourgogne die de Pinot Noir druif meebrachten. Ze vonden er een gelijkaardige kalkbodem (‘muschelkalk’) en met grote toewijding ontwikkelden ze de wijnbouw. Bernard Huber bouwt verder op die lange traditie en groeide uit tot één van de allerbeste domeinen uit Duitsland. Uitzonderlijke terroirs, fanatieke viticultuur, beperkte opbrengsten : alles wordt in het werk gesteld om Spätburgunder van topkwaliteit te verbouwen. En dat proef je vooral in de densiteit en het fluwelig karakter van het fruit. In Bourgogne wordt het woordje finesse wel eens misbruikt om magerte en schraalheid goed te praten terwijl bij Huber finesse EN concentratie hand in hand gaan. De ‘Grosse Gewächse’ (Grand Cru’s) Bienenberg en Sommerhalde tonen met hun mineraliteit, ragfijne zuren en complexe smakenpatroon tot wat voor een niveau Duitsland in staat is. Maar we vielen vooral achterover van de malse, smakelijke, sappige Malterdinger Spätburgunder ( ‘Ortswein’ of ‘villages’ niveau in de nieuwe VDP klassificatie). Zoveel Pinot plezier onder de 25 € proefden we zelden. We kunnen op beide oren slapen : wordt grote Pinot Noir onbetaalbaar dan drinken we gewoon grote Spätburgunder !

Download PDF

Wijngaard

Kalkbodem (Muschelkalk), 30 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

manuele pluk, trage persing met pneumatische pers, statische voorklaring, gisting met wilde gisten op eiken vaten (1/3 nieuw, 1/3 één jaar oud, 1/3 twee jaar oud), géén bâtonnage, 12 maand op de volle droesem, 1 maand op inox, ongefilterd

Gastronomie

vis met saus, warme bereiding schaaldieren

Degustatiekalender mei 2020

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief