Vouvray Le Clos du Bourg Demi-Sec
2015

Vouvray Le Clos du Bourg Demi-Sec

Huet
Loire Frankrijk
€ 35,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chenin
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Perfecte wisselwerking tussen de subtiele zoete impressie en de ragfijne zuren.

Domein: Huet

De Chenin druif werkt als een loep: zowel de kwaliteiten als de fouten worden uitvergroot. Je vindt dan ook veel Chenin wijnen die, in min of meerdere mate, een wat onzuiver karakter vertonen. Ik noem het persoonlijk ‘stofferig’. Sommige wijnbouwers noemen dit ‘terroir’. Eigenaardig genoeg vind je dit soort ‘terroirexpressie’ niet bij de beste wijnbouwers. Het doet mij denken aan de (wat overdreven en cynische) opmerking dat ‘terroir’ de opeenstapeling van fouten is die met de jaren een aanvaarde smaakstijl wordt. In de handen van een toegewijde wijnmaker kan Chenin, net zoals Riesling, een wonderbaarlijke katalysator zijn om de essentie van een ‘terroir’ in de wijn te toveren. Een kristalheldere mineraliteit en ultraprecieze zuren is wat ik zoek in een grote Chenin. Slechts enkele wijnbouwers in de Loire weten dit te brengen en nummer één op mijn verlanglijstje was het Domaine Huet. De veelzijdigheid van de druif zorgt ervoor dat je zowel in ‘pétillant’, ‘sec’, ‘demi-sec’ en ‘moelleux’ perfect evenwichtige wijnen krijgt. De vibrerende zuren maken dat je in ‘Demi-Sec’ en ‘Moelleux’ een fascinerend spel krijgt tussen zoet en zuur die de wijn, niettegenstaande zijn kracht en concentratie, een soort ‘vederlichtheid’ schenkt.

Het Domaine Huet werkt al jaren in biodynamische cultuur en heeft veel oude wijnstokken. De wijngaarden ‘Le Haut Lieu’, ‘Le Mont’ en ‘Le Clos du Bourg’ worden, naar gelang het jaar, uitgebracht in droog, halfdroog of zoet. In elke wijn van Huet schittert een mineraliteit die ons doet denken aan transparantie, zuiverheid, kristal of de schittering van diamant. Hoe mooi een briljant op zich kan zijn, we weten dat de schoonheid nog verhoogd wordt door een perfecte omkadering in een juweel. Zo ook vraagt de mineraliteit om omringd te worden met perfect rijp fruit, om omhuld te worden met een rijke textuur. Door een meticuleuze aandacht in de wijngaard en de kelder weet Huet een sublieme rijpheid te verkrijgen die de mineraliteit van de Chenin waarlijk doet fonkelen in het glas.

Download PDF

Wijngaard

biodynamische cultuur/zeer kalkrijke bodem met weinig bovengrnd/ gemiddeld 25 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

zachte en trage persing met pneumatische pers/gisting met wilde gisten aan 14-17°C/ 7 maand opvoeding op gebruikte vaten (225, 600 of 3000 liter)/ nooit malolactaatgisting

Gastronomie

vis of gevogelte met roomsaus, spicy Indische of Aziatische keuken, pâté, romige kazen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief