Riesling Kabinett Kupp
2018

Riesling Kabinett Kupp

Peter Lauer
Saar Duitsland
€ 17,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Riesling
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Een Kabinett van de befaamde Ayler Kupp wijngaard. Slechts 8 % vol. maar wat een intensiteit !

Een uitstekende Kabinett draait rond lage alcohol, knisperende zuren en ultrafijn zoet. De restsuikers kunnen rond de 50 g/l liggen maar toch voelt de wijn niet ‘zoeterig’ aan, het is eerder alsof je in perfecte rijpe, supersappige peer of perzik bijt. De hedonisten onder ons zullen een jonge Kabinett verkiezen voor het zalige fruit. Maar de beste Kabinett wijnen geven de geheimen van hun terroir pas prijs na jaren flesrijping als het zoet compleet versmolten raakt en eindeloos veel diepere lagen kunnen aangeboord worden. Om een 'echte' Kabinett te vinden moet je in de koelste gebieden van Duitsland gaan zoeken : de Moezel natuurlijk maar misschien zelfs nog meer de Saar en de Ruwer streek.  Daar bereikt de Riesling nog een fysiologische rijpheid aan lage alcoholgraden en zorgen de bijna elektrische zuren voor een dansende zoet-zuur balans die je smaakpapillen doen zinderen van genot.

 

Domein: Peter Lauer

Florian Lauer in de Saar legt zicht toe op de categorie Rieslings tussen ‘Trocken’ en ‘Feinherb’. Droog als het kan (of moet zoals in de Grosses Gewächs wijnen) maar niet ten koste van het natuurlijke evenwicht van de wijn of de smakelijkheid. Hij verkiest een eerder traditionele stijl van wijnmaken met wilde gisten, op oude houten vaten (1000 liter), in contact met de fijne droesem. Daardoor verkrijgt hij rijkere, meer doorvoede en complexe droge wijnen dan in de inox/koele temperaturen/geselecteerde gisten/sterke voorklaring stijl die voor stabiliteit en zuiverheid van de zoetere stijlen van belang was. Hij bezit verschillende topwijngaarden waaronder de befaamde Ayler Kupp (een ‘Grosse Lage’ of Grand Cru). Bijna allemaal steile wijngaarden op leisteen met oude wijnstokken. Bijna elk perceeltje wordt apart gevinifiëerd en zo kunnen we binnen de Ayler Kupp wijngaard kennis maken met verschillende stukjes zoals de Kern, Unterstenberg, Neuenberg en Stirn. Die bijna fanatieke zoektocht naar de minutieuze verschillen in terroir brengt hem er toe om zijn wijnen te omschrijven als ‘Riesling voor gevorderden’. Denk daarbij echter niet aan een intellectuele of moeilijk te doorgronden stijl. De Lauer wijnen doen ons eerder spontaan aan de muziek van Mozart denken : de kenners kunnen bibliotheken vol schrijven over de complexiteit van zijn geniale composities maar iedere leek kan genieten van de ‘moeiteloze’ perfectie van zijn muziek. Een ‘ondraaglijke lichtheid’ gecombineerd met een ontwapenende en onwaarschijnlijke intensiteit. Zo zou je ook de wijnen van Florian Lauer kunnen omschrijven.

Download PDF

Wijngaard

leisteen, zuidelijke steile helling, 25-55 jaar oude wijnstokken,35 hl/ha, selectie van perfect rijpe druiven (maar niet overrijp en zeker niet met botrytis): frisheid en fruit primeren.

Kelder

manuele pluk, trage persing van volledige trossen, voorklaring, gisting met wilde gisten, als nog een 50 gram restsuikers overblijven wordt de gisting gestopt door koude temperaturen en een extra dosis sulfiet, veroudering van 4 maand op oude, traditionele 1000 liter vaten, regelmatige bâtonnage van de fijne droesem

Gastronomie

aperitief, perfecte terraswijn, bij spicy keuken (Indisch, Thäis, ...)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief