Blaufränkisch
2015

Blaufränkisch

Umathum
Burgenland Oostenrijk
€ 12,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Blaufränkisch
Bewaarperiode Nu-2023
Volume 750 ml

Beschrijving

De Oostenrijkse Blaufränkisch druif wordt in Duitsland Lemberger genoemd en in Hongarije Kekfrankos. Een boeiende maar eerder moeilijke druif die slechts op de beste terroirs en in de betere jaren echt perfect rijp wordt. Onrijpe Blaufränkisch smaakt vegetaal en schraal. Meestal wordt in een blend de Zweigelt druif toegevoegd die met zijn fluwelig rijpe fruit de textuur wat aandikt en charmanter maakt. Zeker in kleine jaren valt een pure Blaufränkisch soms wat dunnetjes uit. De mooie natuurlijke zuren van de druif houden het evenwicht perfect in balans. Door een veroudering op oude ‘foudres’ (grote eiken vaten) blijven de aroma’s (rijpe kersen en krieken) heel zuiver. Hoewel Saint Laurent de Oostenrijkse druif is die het dichtst bij Pinot Noir aanleunt, toch doet de combinatie van aromatische intensiteit en frisse zuren ons in de richting van Bourgogne denken. Dat komt natuurlijk ook doordat Jozef Umathum voor deze ‘toegankelijke’ Blaufränkisch de kaart van de elegantie en finesse heeft getrokken. De Blaufränkisch wijnen die in de topblends van Umathum gaan lijken eerder bij een Cabernet Sauvignon aan te sluiten van structuur. Een smakelijke wijn met veel spanning en een lange afdronk. Perfect om uw wijnvrienden te verrassen met een originele, boeiende en betaalbare Oostenrijkse rode wijn.

Domein: Umathum

In het warme Burgenland gedijen de rode Oostenrijkse druivensoorten uitstekend. De 23 hectaren van Umathum zijn beplant met 90 % rode druivesoorten. Vooral Zweigelt en Saint Laurent vind je op het domein. Van deze twee druiven maakt Umathum mooie voorbeelden. De boeiende Zweigelt druif hebben we te danken aan Prof. Dr. Fritz Zweigelt. Door een kruising te maken van twee goede autochtone Oostenrijkse druiven, Blaufränkisch en St.Laurent, ontstond in 1922 een nieuwe Oostenrijkse druivensoort. De Zweigelt van Umathum blinkt uit door puntgaaf fruit onderbouwd met heel fijne zuren en tannines. Dit is een toonbeeld van een moderne wijn waarin geconcentreerd fruit perfect samenvloeit met elegantie en finesse.

De Oostenrijkse Blaufränkisch druif wordt in Duitsland Lemberger genoemd en in Hongarije Kekfrankos. Een boeiende maar eerder moeilijke druif die slechts op de beste terroirs en in de betere jaren echt perfect rijp wordt. Onrijpe Blaufränkisch smaakt vegetaal en schraal. Meestal wordt in een blend de Zweigelt druif toegevoegd die met zijn fluwelig rijpe fruit de textuur wat aandikt en charmanter maakt. In goede jaren en in de handen van een getalenteerde wijnmaker kan de druif zijn potentieel volledig ontplooien. De mooie natuurlijke zuren van de druif houden het evenwicht perfect in balans. Hoewel Saint Laurent de Oostenrijkse druif is die het dichtst bij Pinot Noir aanleunt, toch doet de combinatie van aromatische intensiteit en frisse zuren ons in de richting van Bourgogne denken. Dat komt natuurlijk ook doordat Jozef Umathum voor deze ‘toegankelijke’ Blaufränkisch de kaart van de elegantie en finesse heeft getrokken ; een smakelijke wijn met veel spanning en een lange afdronk.

Haideboden brengt de synthese van twee typisch Oostenrijkse druiven, Zweigelt (60 %) en Blaufränkisch (25 %) met twee internationale druiven, Cabernet Sauvignon (14 %) en Merlot (1 %). Deze wijn gaat op barriques.

Download PDF

Wijngaard

biodynamische cultuur/ regio Neusiedlersee/ klei-kalkbodem met wat kiezelsteen/ 7-15 jaar oude wijnstokken

Kelder

volledig ontsteeld, wekingsperiode van twee weken, veroudering van een jaar op oude foudres

Gastronomie

lamsvlees, rood vlees met saus, pluimwild, harde kazen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief