Cuvée Centenaire
2022

Cuvée Centenaire

Lafage
Roussillon Frankrijk
€ 11,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 80% Grenache Blanc, 20% Roussanne
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

Een recente evolutie in zowel de Côtes du Rhône als de Languedoc-Roussillon is het groeiend aantal boeiende witte wijnen. De moderne technologie nodig voor het maken van frisse, zuivere wijnen was al langer voorhanden maar het leek wel alsof de passie en energie van de betere wijnbouwers prioritair naar de rode cuvées ging.

In de Roussillon herontdekt men de oude, lokale druivensoorten zoals Grenache Blanc, Grenache Gris, Macabeu (vele verschillende schrijfwijzen), Muscat en zelfs Carignan Blanc. De bijna uitgestorven autochtone druivensoort Tourbat (Malvoisie du Roussillon) , die nog een beetje op Sardinië te vinden was als Torbato, werd terug geïntroduceerd. Daarnaast gebruikt men ook meer en meer nobele soorten uit de Rhône streek zoals Roussanne en Marsanne en ook wat Vermentino (Rolle) die we van Corsica kennen. De strikte voorwaarden voor de AOC Côtes du Roussillon Blanc maken dat veel wijnen als ‘Vin de Pays des Côtes Catalanes’ verkocht worden. Zo moeten de lokale Grenache Blanc/Macabeu/Tourbat samen minimum 50 % van de blend uitmaken terwijl de Rousanne/Marsanne/Vermentino samen voor minimum 20 % van de assemblage moeten zorgen.

Prachtige terroirs zoals kalk, graniet, leisteen of ‘galets roulés’ zorgen voor een onderliggende mineraliteit die door een verzorgde viticultuur (al of niet biologisch/biodynamisch) mooi in de verf wordt gezet. Ook op het vlak van de ‘élevage’ werden grote stappen vooruit gezet met veelal een opvoeding op de fijne droesem en een intelligent gebruik van hout (niet te veel nieuwe eik).

Op topniveau tonen de wijnen van Gérard Gauby wat je kunt bereiken in de Roussillon maar we zijn bijzonder blij om daarnaast ook een uitzonderlijke prijs/kwaliteit verhouding te kunnen voorstellen van het domein Lafage. Zoals de naam doet vermoeden komen de druiven voor de ‘Cuvée Centenaire’ hoofdzakelijk (80%) van een honderd jaar oude Grenache Blanc wijngaard. Grenache Blanc is een goede katalysator om de mineraliteit van de terroir (‘galets roulés’) tot uiting te brengen. Om de soms wat oxydatieve kant van de Grenache Blanc onder controle te houden worden de druiven stevig voorgeklaard en de heldere most rijpt dan voor drie maand op zijn fijne droesem in inox kuipen. De Roussanne van kleine opbrengsten (30 hl/ha) verdraagt daarentegen gerust wat hout en wordt dan ook vergist en verouderd op nieuw eik gedurende 4 maand met af en toe een bâtonnage (omroeren van de droesem om de textuur te verrijken). Het resultaat is een volle, rijke witte wijn met wat exotisch fruit, een streepje vanille en tegelijk ook frisheid en mineraliteit. Een rode Roussillon van 100 jaar oude wijnstokken met dezelfde zorg gemaakt en met dezelfde smaakintensiteit zou ongetwijfeld het dubbele kosten. De gunstige prijszetting verraadt het gebrek aan zelfvertrouwen om ook in wit zich te willen meten met andere regio’s uit Frankrijk. Die schroom zal wel snel verdwijnen en dus is het aan ons om er nu nog even van te genieten.

Domein: Lafage

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

Download PDF

Wijngaard

´galets roulés`, 100 jaar oude wijnstokken van Grenache Blanc, jongere wijnstokken van Roussanne, 30 hl/ha, terroir de Canet (dicht bij kust)

Kelder

Op de Grenache Blanc 36 uur ´macération pelliculaire`, sterke voorklaring aan koude temperaturen, de Grenache Blanc gaat 3 maand op inox kuipen op de fijne droesem, de Roussanne gist en verouderd op nieuwe eik gedurende 4 maand met regelmatige bâtonnage.

Gastronomie

vis met saus, warme bereiding schaaldieren, gevogelte met roomsaus, bouillabaisse

Degustatiekalender oktober 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief