Châteauneuf du Pape Blanc
Soort | Wit |
---|---|
Druivenras | 40% Grenache Blanc, 40% Clairette, 20% Roussanne |
Bewaarperiode | Nu-2029 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
De evolutie naar meer elegantie en frisheid vinden we ook in de witte wijnen van Janasse terug. Gezien het belang van zuren voor een witte wijn is het probleem van de stijgende alcohol in Grenache (Blanc) hier misschien zelfs nog acuter. Clairette, de traditionele partner van Grenache Blanc in witte Châteauneuf, proeft ietsje frisser maar heeft toch ook niet zoveel natuurlijke zuren. En de kwalitatieve Roussanne met zijn mooie exotische aroma’s, rijke textuur en goede affiniteit met nieuwe eik heeft jammer genoeg ook al geen overschot aan zuren. Bourboulenc en zeker Picpoul beschikken wel over de nodige aciditeit maar vind je niet zoveel meer. Dat alles maakt dat veel witte Châteaneufs te plomp, alcoholisch, zwaar zijn. En daarenboven ook veel te duur ! Zeldzaamheid kan de prijs verklaren maar het is niet omdat iets zeldzaam is dat het ook lekker is.
In een mooie witte Châteaneuf du Pape moet je de rijke textuur kunnen opsmukken met fijne aroma’s en een gevoel van frisheid (zelfs al zijn er analytisch niet zoveel zuren). Bij La Janasse worden de Grenache Blanc (40%) en Clairette (40%) bewust op inox gehouden in een koele (geklimatiseerde) ruimte om het fruit maximaal te bewaren en de natuurlijke neiging naar oxydatie van zowel Grenache Blanc als Clairette in te dijken. De Roussanne (20%) daarentegen krijgt de ‘full Burgundian treatment’ met gisting en veroudering op nieuwe (80%) eiken vaten EN volledige malolactaatgisting. Die ‘malo’ lijkt op het eerste zicht niet slim met een druif en een klimaat dat naar lagere zuren neigt. Immers bij de omzetting van appelzuren naar melkzuren gaat een niet onbelangrijk deel van de totale zuurtegraad verloren. De ‘winst’ in versmolten en fluwelige textuur maakt echter dat de Roussanne veel meer harmonie en smakelijkheid vertoont dan een analytisch gezien frissere wijn. Analyse is één ding maar het uiteindelijke smaakgevoel moet primeren. En hoewel uitstekende rode wijn maken ook niet vanzelf gaat, vraagt witte wijn toch nog iets meer technisch vakmanschap. Op een terrein vol wolfijzers en schietgeweren moet je maximale behendigheid en ‘Fingerspitzengefühl’ inzetten om tot een goed resultaat te komen. Maar het loont de moeite. Een unieke stijl en een zeldzame klasse.
Domein: La Janasse
Christophe Sabon combineert wijnmaaktalent met doorzicht en intelligentie. We zaten samen op de schoolbanken in de Lycée Viticole de Mâcon-Davayé en zelfs toen al wist ik dat het ooit een grote wijnmaker zou worden. Hij heeft altijd al een hele klare kijk gehad op de wijnwereld en vooral een open geest. Bovendien is hij een heel goede en ervaren proever; iets wat eigenaardig genoeg niet van zoveel wijnbouwers kan gezegd worden. Nog steeds proeven veel wijnboeren alleen hun eigen wijn en met wat geluk die van de buren of die van de streek. Ze kennen dan ook weinig af van andere gebieden, laat staan van andere landen. Het is het ook geen ‘conditio sine qua non’ om goede wijnen te maken. Zoals je kunstenaars hebt die los van alle stromingen en volledig geïsoleerd op een schitterende manier ‘hun ding’ doen, zo bestaan er ook wijnbouwers die op een heel eigenzinnige wijze timmeren aan een eigen wijnstijl. Of wijnboeren die met brio verder zetten wat hun vader vòòr hen deed en wat traditioneel gangbaar was. De ervaring leert ons echter dat dat eerder uitzonderingen zijn en dat de beste wijnmakers heel vaak een rijke wijncultuur (en een rijke cultuur ‘tout court’) bezitten. Ze voelen heel goed aan, door studie of door intuïtie, wat er leeft in de wijnwereld. De gevaarlijke keerzijde hiervan is dat sommige wijnbouwers zich bijna te gemakkelijk kunnen inleven in de verschillende trends en zich laten meeslepen op de golven van de modegrillen. Christophe Sabon heeft over de jaren heen zijn eigen visie ontwikkeld en blijft daaraan trouw. Niet blindelings of dogmatisch evenwel. Hij blijft verder bijschaven en polijsten, als een briljant die door extra facetten nog meer gaat schitteren. De moeilijke maar magische symbiose van kracht en elegantie, van concentratie en finesse streeft hij na in al zijn wijnen.
Wijngaard
Terroir van ´galets roulés` (in de Climats La Janasse en La Crau) , 25-30 hl/ha, uiterst verzorgde viticultuur zonder chemische sproeistoffen
Kelder
zachte persing met pneumatische pers, de Roussanne wordt gegist en verouderd op nieuwe eiken (80%) vaten met regelmatige bâtonnage, de Grenache Blanc en de Clairette gisten en verouderen op inox kuipen (voor de frisheid)
Gastronomie
warme bereiding van kreeft, koningskrab, sint-jakobsschelpen