Signature Côtes de Gascogne
2022

Signature Côtes de Gascogne

Saint Lannes
Sud Ouest Frankrijk
€ 6,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 80% Colombard, 20% Gros Manseng
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

Al jaren is dit onze instapwijn in wit en ongetwijfeld verdient deze wijn ook eens wat aandacht. In de wijnkoopgids (300 beste wijnen onder de 10 euro) van Frank Van Der Auwera wordt deze wijn bijna elk jaar bekroond met een ‘oscar’.

Domein: Saint Lannes

Vroeger werden in de Gascogne vooral basiswijnen voor de Armagnac productie gemaakt. De regionale druivensoorten zijn trouwens dezelfde die oorspronkelijk in de Cognac streek werden gebruikt : Folle Blanche, Colombard en later Ugni Blanc. De aromatische Folle Blanche was uitstekend als basis voor fijne distillaten maar was ook gevoelig voor ziektes en werd na de Phylloxera vooral vervangen door de neutrale en hoogst productieve Ugni Blanc (Trebbiano in Italië). In de Gascogne staat nog wat Folle Blanche maar vooral Colombard.

Colombard geeft wijnen met expressief fris citrusfruit (pompelmoes en limoen), levendige zuren en een bescheiden alcoholgehalte. Koppel dit aan een hoog rendement en je krijgt een druif die perfect gepast lijkt om lekkere, goedkope wijnen te maken in warme gebieden. En inderdaad, deze druif komt massaal voor in de warme en vruchtbare (dankzij irrigatie) massaproductie – zones in Californië, Zuid-Afrika en Australië. De druif verdwijnt echter meestal in anonieme blends zodat de naam Colombard een illustere onbekende blijft voor het grote wijnpubliek (met uitzondering misschien van de populaire Australische Colombard/Chardonnay blend). In vergelijking met het hete klimaat van streken zoals Central Valley (Californië) of Riverland/Riverina (Australië) lijkt de Gascogne wel een koel klimaat. De natuurlijke frisheid van de Colombard kan gemakkelijk omslaan in scherpe zuren, zeker bij een te hoog rendement.
Saint Lannes kan zich binnen de Côtes de Gascogne onderscheiden door zijn “argilo-calcaire” terroir die stukken interessanter is dan de zanderige gronden van de meeste collega’s. De opbrengsten blijven beperkt tot een goede 50 hl/ha en naast de Colombard (80 %) en Ugni Blanc (10 %) zorgt de Gros Manseng (10 %) druif voor wat exotisch fruit. De technische ‘savoir-faire’ van de familie Duffour (‘macération pelliculaire’, ‘stabulation à froid’) zorgt voor een sappige, verkwikkende en speelse witte Gascogne.

Download PDF

Wijngaard

´sols de nature argilo-calcaires, entouré de carrière de calcaire`, op hellingen en ´hauts plateaux` : minder vruchtbaar dan vele buren

Kelder

´macération pelliculaire` (contact schil-sap)gedurende 12 uur, na persing wordt de most aan koele temperaturen langdurig (12 dagen) voorgeklaard (= ´stabulation à froid`) / daarna gisting aan gecontroleerde temperaturen op inox kuipen/

Gastronomie

gekookte of gebakken vis, schaaldieren (koud), zeevruchtenpasta

Schrijf u in op onze nieuwsbrief