17 november 2021

Champagne Rosé Brut, Marc Hébrart

Eén van de eerste dingen die je leert in wijnlessen is dat rosé niet gemaakt wordt door wit en rood te mengen. Behalve in de Champagne !  Inderdaad, de meest courante methode om rosé Champagne te maken is een goede scheut rode wijn aan de witte basiswijnen toe te voegen en dan de roze mengeling te laten hergisten op fles. Men noemt dat een ‘Rosé d’assemblage’.  De andere methode is ‘Rosé de saignée’ (of Rosé de macération).  Hier ga je rode druiven (Pinot Noir en/of Pinot Meunier)  nemen waarvan je de rode schilletjes enkele uren of dagen (lichtroze tot lichtrood) laat weken in het sap. 

Theoretisch lijkt zo een ‘Rosé de saignée’ het echte werk ten opzichte van een ‘gemakkelijke’ assemblage van wit en rood.  In de praktijk is het verhaal genuanceerder.  Wil je een krachtige rosé met veel rood fruit en veel karakter dan kun je inderdaad opteren voor een ‘Rosé de saignée’, bij voorkeur uit de beste dorpen voor rode wijn zoals Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Cumières,…  Sommige van deze Pinot Noir gebaseerde diepgekleurde Rosé Champagnes moeten qua smaakintensiteit niet onderdoen voor een rode Bourgogne (en al zeker als ze op hout gelagerd zijn). 

De andere kant van het spectrum is Rosé Champagne zoals je die bvb in de Côte des Blancs kan vinden met bijna volledig Chardonnay en enkel een scheutje rode wijn voor wat kleur en extra rood fruit.  Een mooi voorbeeld hiervan is de Champagne Les Romarines Extra Brut (47 €) van Robert Moncuit. Aan de prachtige Grand Cru Chardonnay van Le Mesnil voegt men 8% rode wijn uit Bouzy toe. Slechts 1.5 g/l dosage maar met de natuurlijk rijpheid van de mooie origines en de veroudering op gebruikte vaten heb je genoeg intensiteit en diepte om de wijn te dragen.

De meeste Rosé Champagnes combineren het witte sap van de drie klassieke druiven (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) met wat rode wijn.  Ofwel een combinatie witte wijn van Chardonnay en Pinot Noir aangevuld met rode wijn van Pinot Noir.  Bij Marc Hébrart kiezen ze voor die laatste optie :  60% Chardonnay, 33.5% Pinot Noir en dan 6.5% Mareuil rouge (rode wijn van Pinot Noir uit Mareuil sur Aÿ).  Alle druiven voor de Rosé van Hébrart komen uit de (super) Premier Cru Mareuil sur Aÿ en alleen van de historische hellingen waar het fruit zalig rijp wordt maar nooit zijn mineraliteit en frisheid verliest dankzij de meters en meters kalk die onder de dunne huid van aarde schuilen. De Chardonnay uit Mareuil is voller en krachtiger dan in de Côte des Blancs en sluit dan ook naadloos aan bij de natuurlijke rijpheid van de Pinot Noir. De rode wijn, één jaar gerijpt op eiken vaten, zorgt voor wat kleur en structuur zonder de finesse van het geheel te verstoren.  Waarlijk een meesterlijke assemblage die terroir en savoir-faire combineert tot een luxueus geheel.  Geen bling-bling maar ware luxe die de hoogste kwaliteit van ingrediënten met superieure ambachtelijkheid omvormt tot pure klasse.

Wijn in de kijker:

Champagne Rosé Brut
NV
Champagne Rosé Brut
Marc Hébrart
€ 37,90
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief