16 september 2021

Vina Arana Gran Reserva 2014 Rioja, La Rioja Alta

De wondere wereld van de traditionele Rioja was lange tijd een zorgvuldig bewaard geheim onder ingewijden die graag nog lang wilden blijven genieten van unieke, uitzonderlijke wijnen aan al bij al redelijk betaalbare prijzen.  Met internet en instagram blijft tegenwoordig niets lang verborgen met het voorspelbare gevolg dat de beschikbaarheid vermindert en de prijzen stijgen.  De jacht naar de unieke traditionele witte Rioja’s van Lopez de Heredia (onvindbare Tondonia Gran Reserva, zeldzame Reserva en zelfs al moeilijk te vinden Gravonia) was de vonk in het kruitvat met een exploderende interesse in tradionele Rioja (wit, rosé, rood) tot gevolg.  Een perfect Parkerscore voor de witte Castillo Ygay ( 21 jaar op vat !! ) en een nummer 1 plaats in de Wine Spectator Top 100 voor de rode Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010 wakkerden het vuur nog aan.  

Er zijn maar weinig echt traditionele stijlen meer met zeer lange vatrijping op oude Amerikaanse eiken vaten. Zelfs de rode Castillo Ygay Gran Reserva Especial rijpt nog maar twee jaar op Amerikaanse EN Franse eiken vaten (Gran Reserva moet 5 jaar verouderen waarvan minimum twee jaar op vat).   Slechts enkele bodega’s volgen nog het tijdrovende oude recept van de ‘trasiego’ :  om de zes maand wordt de wijn van vat naar vat overgestoken waarbij de wijn in een grote trechter vloeit met heel veel contact met de lucht. Hierdoor krijg je een uniek patina met gepolijste tannines en de juiste dosis vluchtige zuren die voor spanning zorgt.  Een Gran Reserva die drie of vier jaar op (oude Amerikaanse) vaten zit ondergaat zo 6 of 8 keer een overheveling.  Heel veel handwerk dus maar onmisbaar als je die unieke stijl wil. 

Arana Gran Reserva is een relatief nieuwe cuvée van La Rioja Alta die zich positioneert tussen de fluwelige Vina Ardanza Reserva en de grootse Gran Reserva 904 (om nog te zwijgen van de sublieme maar peperdure topcuvée Gran Reserva 890).  Schitterende wijngaarden in de (zoals de naam doet vermoeden) hogere en frisse Rioja Alta regio. Overwegend Tempranillo (94%) natuurlijk maar de inbreng van de frisse Graciano (6%) is niet te verwaarlozen in een opwarmend klimaat.  Drie jaar veroudering op 4-5 jaar oude Amerikaanse vaten (nieuwe Amerikaanse eik is te geparfumeerd) en 6 maal overgestoken.  

In 2014 (de tweede editie van deze cuvée), een goed maar koeler en eleganter jaar in Rioja, werd er geen Gran Reserva 904 en 890 gemaakt. Het volledige volume van deze twee toppers zit in de Arana Gran Reserva.  Het slankere, nobele profiel van 2014 plaatst de elegantie van de Rioja Alta in de kijker. Wie liever warmte en rijpheid wil kan opteren voor de schitterende 2011 Gran Reserva 904.  Maar vergeet zeker ook de beter geprijsde Vina Ardanza niet die in 2012 heel harmonieus overkomt met een scheutje weelderigheid van prachtige Garnacha (22%) op rolkeien (zoals in Châteauneuf du Pape).  Deze drie toppers van La Rioja Alta zijn prachtexemplaren van echte traditionele Rioja aan eerlijke prijzen en bovenal : ze zijn beschikbaar.  Je kunt ze nu al genieten (ze zijn tenslotte al 7 à 9 jaar oud !) maar kunnen in een koele kelder nog gemakkelijk 20 jaar rijpen.  We zijn geen Luddieten die elke moderniteit afwijzen maar echte traditionele Rioja werkt als een teletijdmachine die je laat proeven van een wijn zoals die 100 jaar geleden werd gemaakt.  En nee, vroeger was niet alles beter. Maar sommige dingen wel.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief