23 februari 2021

Grenache 2018 IGP Méditerrannée, Domaine Richeaume

Grenache bereikt zijn volle rijpheid maar rond de 14.5 % vol. De beste Grenache wijnen draaien vaak rond de 15% vol. Maar laat u dat zeker niet afschrikken want als er één druif is die alcohol gracieus kan dragen is het wel Grenache. Met sappig fruit dat zelden gestoofd of uitgedroogd smaakt. Bovendien heeft de druif technisch/analytisch niet veel zuren maar kan toch fris overkomen. En in de allerbeste exemplaren krijg je een aromatische intensiteit en finesse die niet voor een mooie Pinot Noir moet onderdoen.

Met een opwarmend klimaat is Grenache een druif voor de toekomst. Je ziet dat bvb in Rioja waar Garnacha op de warmere plekken betere resultaten kan geven dan Tempranillo die bij te hoge rijpheid zijn elegantie verliest (veel Toro, sommige Ribera del Duero,..) In de Languedoc-Roussillon moet men nu vaststellen dat de oude druiven Grenache , Carignan (frisheid) en Cinsault (lichtvoetigheid) beter bestand zijn tegen de hitte dan zogenaamde ‘cépages améliorateurs’ als Syrah die volop gepusht werden.

Het Domaine Richeaume in de Provence vertrok oorspronkelijk van de verrassende blend Cabernet Sauvignon/Syrah als basis voor zijn rode Tradition wijn en de speciale cuvée Columelle. Die assemblage kennen we ook van de topwijn Trévallon.   Dat is de bekendste wijn uit de regio Les-Baux-de-Provence maar als de regels werden opgesteld voor de AOP Baux-de-Provence bleek dat de collega’s een maximum percentage van 20% Cabernet Sauvignon voorop stelden wat de facto tot de uitsluiting van Trévallon heeft geleid (met zijn 50% Syrah en 50% Cabernet Sauvignon). Men is duidelijk geen sant in eigen land ! Ook Richeaume moet noodgedwongen de wijnen als IGP Méditerrannée uitbrengen in plaats van Côtes de Provence. Maar daar ligt eigenlijk niemand van wakker.

Dat Cabernet Sauvignon en Syrah mooi samen passen weten we uit Australië waar je de klassieke blend Cabernet Shiraz kan vinden. Cabernet geeft structuur en een zekere frisheid terwijl het volle, bijna zoete Shiraz fruit voor weelderigheid en charme zorgt. De Penfolds Bin 60A Cabernet Shiraz 1962 is voor verschillende experts de beste rode Australische wijn ooit gemaakt. Dat was een blend van Cabernet uit Coonawarra (terra rossa bodem) en Shiraz uit Barossa Valley. Om deze blend te doen lukken moet de Cabernet Sauvignon wel op cassis zitten en de Syrah/Shiraz op framboos. Wanneer in de Cabernet de groene paprika overheerst en in de Syrah de peper dan botst het. Op de rode kalkbodems (de terra rossa van de Provence !) van Richeaume en met kleine opbrengsten worden de druiven zalig rijp maar behouden een soort natuurlijke fraîcheur. Cabernet Sauvignon puur en Syrah puur zijn ook interessant bij Richeaume maar de laatste tijd bekoren de (quasi) pure Grenache alsook de pure Carignan ons misschien het meest. We komen later nog terug op de Carignan maar willen nu vooral de aandacht vestigen op de prachtige Grenache in 2018. Er zit een tikkeltje Syrah (10%) bij om een beetje extra structuur te geven maar wat vooral opvalt is het enorm smakelijke en sappige Grenache fruit. Verschillend ook van onze andere Grenache wijnen op kalk (Gigondas La Colline van Domaine des Bosquets of de Navarra wijnen van Lupier).   Loepzuiver fruit met een grote densiteit (25 hl/ha) maar met superzachte tannines en absoluut niet zwaar. Nu al verleidelijk maar zoals bij alle wijnen van Richeaume brengen enkele jaren flesrijping een nog grotere smaakrijkdom want dan vloeien alle elementen dan samen tot een prachtig geheel. Nu wij niet naar de Provence kunnen komt de Provence naar ons !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief