14 oktober 2020

Saint Véran La Côte Dorée 2019, Domaine Guerrin

De kogel is door de kerk : vanaf jaargang 2020 zal je op sommige Pouilly-Fuissé wijnen de naam Premier Cru vinden. Van de 22 lieux-dits die als Premier Cru geklasseerd zijn liggen er vier in het dorpje Vergisson en Bastien Guerrin heeft het geluk er drie van te bezitten : Les Crays, Sur la Roche en La Maréchaude. Ik hoop dat de prijzen niet (of niet teveel) zullen wijzigen want Premier Cru Bourgognes aan 21.90 € zijn niet te dik gezaaid. 

Minder bekend is dat ook die andere Cru uit de Mâconnais, Saint Véran, een aanvraag heeft ingediend bij het INAO om Premier Crus te klasseren. Dat zal een zo mogelijk nog langer proces zijn dan in Pouilly Fuissé want je kan minder buigen op een bestaande ‘onofficiële’ hiërarchie of lange historiek van gereputeerde wijngaarden. Van de zeven dorpen (Davayé, Prissé, Solutré-Pouilly, Chânes, Chasselas, Leynes, Saint-Vérand) ligt het grootst aantal topwijngaarden ongetwijfeld in het dorpje Davayé. Vooral de ruime sector rond de ‘Lycée Viticole de Mâcon-Davayé’ blinkt uit door een aantal schitterende terroirs zoals Les Cras, Clos de Poncetys, En Terre Noire en Côte Rôtie. 

Guerrin bezit een mooi stukje (0.35 ha) met meer dan 50 jaar oude wijnstokken op de lieu-dit Côte Rôtie. Zoals de naam doet vermoeden een zon-geroosterde zuidelijke helling. Maar de wijnen van deze wijngaard blinken niet enkel uit door rijpheid maar ook door een heel intense mineraliteit. Het dunne laagje bovengrond verplicht de wortelen om zich diep in de kalkrots te nestelen. Hoewel deze lieu-dit al sinds de 19de eeuw Côte Rôtie noemt is er de afgelopen jaren protest gekomen van de wijnboeren uit Côte Rôtie in de Rhône streek. Hoewel het daar gaat om rode wijn (Syrah) eist de Rhône toch het alleenrecht op en de wet gaf hen gelijk. En zo werd La Côte Rôtie uiteindelijk omgedoopt tot La Côte Dorée. Maar de grote klasse van de terroir blijft. What’s in a name …

De 2019 is zonder twijfel de beste versie tot nu toe van deze schitterende terroir die misschien ooit de naam Premier Cru zal dragen (en verdiend !). Deze wijn bewijst met brio dat uitstekende witte Bourgogne niet altijd duur hoeft te zijn. Als je je niet blind staart op de grote namen kun je in de Bourgogne streek zelfs een ongeëvenaarde prijs/kwaliteit verhouding vinden. Waar elders ter wereld moet je zo een mooie terroir expressie van Chardonnay zoeken aan 15.90 € ?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief