19 april 2020

PROEFPAKKET SPITZENWEINE

Silvaner Sulzfeld 2017, Luckert (14.90 €)

Met het aspergeseizoen voor de deur mag een uitstekende Silvaner niet ontbreken. In Duitsland is Silvaner namelijk de ‘Spargelwein’ bij uitstek. Silvaner is vooral een specialiteit van het wijngebied Franken. En daar waar de Sylvaner in de Elzas een beetje laagdunkend wordt bekeken, koestert men in Franken de Silvaner druif en staat die broederlijk naast koning Riesling op uitstekende terroirs. Bij Luckert zijn dat mooie ‘Muschelkalk’ (kalk met fossielen van schelpen) bodems. Biologische cultuur en een oertraditionele vinficatie :   na de persing gaat de most in grote houten vaten en de wijn doet spontaan zijn alcoholische gisting, zijn malolactische gisting en blijft dan een paar maand op de fijne droesem. Enkele een snuifje sulfiet net voor de botteling en klaar is kees ! Het resultaat is een Silvaner met een unieke malse textuur doorspekt met een bijna zilte mineraliteit . Een droom bij asperges à la flamande !

Wachenheimer Böhlig 2014, Dr. Bürklin Wolf   (22.90€)

Bürklin Wolf is een heel grote naam in Duitsland. Een pionier ook op het vlak van biodynamische wijnbouw (vanaf 2005). En vooral met een collectie grote terroirs in de Mittelhaardt (het meest prestigieuze stuk van de Pfalz) die ze, lang voor het VDP met een gelijksoortige classificatie kwam, indelen in GC (Grand Cru) en PC (Premier Cru).   Wachenheimer Böhlig is PC, nu een officiële Erste Lage of Premier Cru. De meeste terroirs in Wachenheim hebben een typische zandsteenbodem maar de Böhlig bevat naast gele en rode zandsteen ook kalksteenaders. In 2014, een klassiek jaar met frisse zuren, is de wijn echt volledig uitgegist (minder dan 2 g/l restsuikers) en dus beendroog. We hebben deze wijn dan ook bewust wat achtergehouden om de tijd zijn werk te laten doen en nu begint het potentieel los te komen en ontvouwen de kwaliteiten zich. Maar dit is het type droge Riesling dat binnen 10 jaar nog zo fris als een madeliefje zal zijn !

Weisser Burgunder Kalmit 2015, Leiner (22.90 €)

Hoewel wij Weisser en Grauer Burgunder (Pinot Blanc en Pinot Gris) eerder met een fruitige Elzas stijl associëren kun je ook kiezen om de nadruk op het woordje BURGUNDER te leggen. Sven Leiner maakt zijn Weisser Burgunder van zijn beste terroir (Kalmit) dan ook op Bourgondische wijze. De druiven rusten enkele uren in de pneumatische pers en dit zachte schilcontact haalt wat extra smaak uit de schil (zonder teveel bitterstoffen). Dan gaat de most zonder enige voorklaring direct op nieuwe 600 liter vaten. De (spontane) alcoholische en malolactaatgisting voltrekken zich en de wijn blijft 11 maand op de volledige droesem. Enorme diepte, dichtheid en kracht zijn het resultaat maar toch proeft deze wijn niet massief of vermoeiend. Het geheim schuilt natuurlijk in de wijngaard. Kalmit (van Calvus Mons of kale berg) is een prachtige kalkrots waarop niet alleen wijngaarden maar ook zeldzame bloemen en orchideeën groeien. Door intense biodynamische cultuur met grote aandacht voor de luchtigheid en de levendigheid van de bodem streeft Sven Leiner naar ’LEBEND(IG)E WEINE’ . Prachtig fruit, harmonische zuren maar ook overal en altijd een smakelijke, smeuïge textuur. Niet alleen een zalige smaak maar ook een zalig gevoel.

Riesling Steinacker 2017, Rings (24.90 €)

De top Riesling van Rings is de Saumagen GG (Grosses Gewächs) maar in alle eerlijkheid hebben we zelf eerder een zwak voor de Kallstadter Steinacker, een zogenaamde Erste Lage (Premier Cru). Zoals de naam doet vermoeden is de Steinacker (steenakker) bezaaid met kalkstenen en geeft dit een prachtige mineraliteit. Maar geen te stenige/strakke mineraliteit maar eerder een warme mineraliteit die uitnodigend en smaakvol werkt.   Biologische cultuur, kleine rendementen (38 hl/ha !) en een heel precieze opvoeding met 65% op inox voor het fruit en de frisheid en 35% op gebruikte 600 liter vaten (halbstück) voor de diepte en de densiteit.   Alles in deze droge Riesling ademt evenwicht en elegantie uit.

Schonfels GG 2018, Peter Lauer (35 €)

Toen Florian Lauer in 2005 een compleet overwoekerd stukje wijngaard kocht wist hij dat hij goud in handen had. Een beetje gek moet je wel zijn : handenvol werk zou het vragen om alle struiken en zelfs bomen tussen de wijnstokken te verwijderen. Als je daar uitglijdt zit je al snel een aantal meters dieper want het is er héél steil (70% !!). En de wijnstokken zijn geplant in 1912 dus veel opbrengsten geven die niet meer. Zijn intuïtie bleek echter feilloos want als je het resultaat nu proeft dan moet je toegeven dat de Schonfels een magische wijngaard is. Perfecte expositie, véél wind door de afwezigheid van bossen bovenaan (en dus weinig botrytis), meer dan 100 jaar oude wijnstokken met heel divers plantmateriaal (selection massale), karige leisteenbodem. Enorme dichtheid, diepte en extract. Een hoogst unieke persoonlijkheid : Schonfels proeft niet naar Riesling maar naar Schonfels. Een mooier compliment kun je een terroirwijn niet maken.

Abtsberg GG 2017, Maximin Grünhaus (36.50 €)

Als je in Riesling de unieke combinatie van lichtvoetigheid en intensiteit zoekt, met de elegantie van een ragfijn kantwerkje, bronwaterfris en kristalzuiver, dan moet je op de koelste plekken gaan zoeken. De Mosel of Nahe streek eventueel maar zelfs nog ietsje koeler : de Saar of Ruwer. In de kleine Ruwer vallei vind je de schitterende zuidelijke hellingen van de Abtsberg, Herrenberg en Bruderberg waar al meer dan 1000 jaar Riesling verbouwd wordt . De abdij Sankt Maximin selecteerde de beste stukken voor de tafel van de abt (Abtsberg) en de koormeesters of Chorherren (Herrenberg) en de rest ging naar de gewone broeders (Bruderberg).   De Grosse Lage (Grand Cru) Abtsberg is zonder overdrijven één van de allerbeste Riesling terroirs van Duitsland (en bij uitbreiding van de wereld). Voor de Grosses Gewächs (GG) kiest men de beste stukken met oude wijnstokken. Hoe je zoveel intensiteit kunt krijgen in een wijn van slechts 12% vol. grenst aan het onwaarschijnlijke. En hoe die intensiteit zo zwevend lichtvoetig gedragen wordt is een klein mirakel !

Chardonnay *** 2017, Holger Koch (32 €)

Baden en zeker de Kaiserstuhl regio is één van de warmste streken van Duitsland. Minder geschikt voor Riesling dus en daarom leggen de meeste wijnbouwers zich toe op de zogenaamde Burgunder druiven : Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Spätburgunder (Pinot Noir). Maar de opwarming van de aarde laat zich ook hier voelen en op de warmste stukken rijpt Grauburgunder (Pinot Gris) te snel en te hevig. Holger Koch besloot dan ook om de Pinot Gris op die warme plaatsen te vervangen door Chardonnay. Is er dan al niet genoeg Chardonnay op de wereld dat men in Duitsland ook al op die trein moet springen ? Niet als de Chardonnay een eigen identiteit krijgt en een unieke stijl. En daar mag je bij Holger Koch op rekenen. Ook zijn Pinot Blanc en Pinot Gris staan mijlenver verwijderd van wat we kennen uit de Elzas of van andere Duitse wijnboeren : beendroog, strak, subtiel mineraal, gelaagd. Geen allemansvrienden. De ‘drie sterren’ Chardonnay komt van Löss terroirs met onderliggend een vulkanische bodem.   Niet de gebruikelijke kalk dus zoals je die wel kan vinden bij onze andere Duitse Chardonnay wijnen zoals de Chardonnay Steinacker van Rings of de Chardonnay Alte Reben van Huber. De vulkanische ondergrond zorgt voor een heel andere mineraliteit dan op kalk. Ietsje ruwer, wilder, korreliger. Een Chardonnay met beet en met structuur. Wie Chardonnay te glad en te gestroomlijnd vindt moet zeker dit exemplaar eens proeven. Tjokvol gebalde energie, als een slapende vulkaan die plots rommelend wakker wordt .

Spätburgunder Vom Kalkfels 2017, Rings (24.90 €)

In Kallstadt bezitten de broers Rings twee prachtige wijngaarden : de Erste Lage (Premier Cru) Steinacker en de Grosse Lage ( Grand Cru) Saumagen. Zoals in Bourgogne staat Grand Cru boven Premier Cru. De oudere wijngaarden zijn meestal beplant met Duitse klonen. Er zijn ook prima Duitse klonen van Pinot Noir maar toch zien we dat de beste Franse klonen van Pinot Noir met kleinere trossen en kleinere opbrengsten voor meer diepgang zorgen. Zo sterk zelfs dat jonge wijngaarden met dit superieure plantmateriaal soms meer complexiteit geven dan oude wijngaarden met de Duitse klonen. En dat proeven we in de nieuwe Spätburgunder Vom Kalkfels van Rings. We zitten hier dus op ‘Ortswein’ niveau (‘villages’) met jonge wijnstokken (Franse klonen) op kalkbodem in het dorpje Kallstadt. Als je vergelijkt met de Spätburgunder Vom Quarzsand (oude wijnstokken van Duitse klonen op kiezel/zand/leem in het dorpje Freinsheim) dan proef je het verschil. Niet in kracht of intensiteit maar in raffinement en gelaagdheid : het dubbele effect van de finesse van de Franse klonen en de elegantie van de kalkbodem overtreft de impact van de oude wijnstokken. Leve de kalk !  Limestone rocks !

Klingenberg Alte Reben 015, Benedikt Baltes (29.90 €)

Benedikt Baltes komt uit een wijnbouwfamilie uit de Ahr.Deze jongeman, bruisend van talent en ambitie, ging op zoek naar wijngaarden om zijn droom te realiseren om grote Duitse Pinot Noir te maken. Hij vond de ideale plek in het stadje Klingenberg aan de Main rivier in het wijnbouwgebied Franken. De stad Klingenberg wou zijn wijngaarden verkopen maar met 60% zogenaamde ‘Terrassen-Steillagen’ die allemaal manueel moeten bewerkt worden stonden de kopers niet te drummen. Super terroirs wel, met de befaamde Schlossberg op kop, maar wie heeft de energie en de goesting om die dramatisch steile wijngaarden en die kilometers ‘trockenmauern’ te onderhouden ? Benedikt Baltes was echter op slag verliefd op die hellingen die hij ook kent van zijn thuisstreek, de Ahr. Weliswaar niet op leisteen maar met de unieke rode zandsteen, Buntsandstein, die zo typisch is voor dit stuk van Franken. De Klingenberg wijnen zijn even dramatisch als de enorm steile terraswijngaarden doen vermoeden. Gevangen tussen de rivier onderaan en de bossen bovenaan ligt het noeste werk van onbekende ambachtslieden die kilometers muren bouwden zonder het minste beetje cement (trockenmauern). Gemaakt van de lokale rode zandsteen (Buntsandstein) waarin ook de wortelen van de wijnstokken zich nestelen. En op die smalle terrassen staan enkele rijen wijnstokken, als diamanten in een juweel. Als je die wijngaarden aanschouwd hebt proef je met enige aarzeling de wijn omdat je bang bent dat die nooit de schoonheid van het landschap kan evenaren. Wees niet bang … wat je proeft is wat je ziet ! In het jaar 2015 maakte Benedikt zijn beste wijnen ooit. Recent besloot Benedikt om zijn gezin op de eerst plaats te zetten en vrouw en kind te vervoegen in de Ahr vallei (zijn echtgenote Julia Bertram heeft daar een eigen domein). Deze prachtige Klingenberg Alte Reben belooft dus een ‘collector item’ te worden.

Pinot Noir *** 2015, Holger Koch (41 €)

Als je zuiver en alleen kijkt naar finesse maakt Holger Koch (op de vulkanische bodems van de Kaiserstuhl region in Baden) misschien wel de allerfijnste Pinot Noir wijnen van Duitsland. Niemand gaat zover als hij om de Pinot Noir van alle ballast te ontdoen en te sublimeren tot bijna alleen de aromatische intensiteit overblijft. De topselectie Pinot Noir *** verrast, zelfs voor een Pinot Noir, door zijn heel lichte kleur. Maar wie denkt aan een Elzas Pinot Noir of een rode Sancerre hoeft maar zijn neus in het glas te stoppen om snel van gedacht te veranderen. Wat een intensiteit ! Maar bovenal : wat een finesse ! De transparantie en elegantie valt moeilijk onder woorden te brengen : als je een Chambolle-Musigny ‘gewichtloos’ zou kunnen maken zou je deze stijl bekomen. ‘Un pinot en dentelle’. De bijna onwezenlijke combinatie van lichtvoetigheid en intensiteit doet aan een Riesling denken en dan verstaan we plots waarom sommige Duitsers Pinot Noir ‘der roter Riesling’ noemen. De overtreffende trap van verfijning in wijn benoemt men in Duitsland met de term 'filigran'. Het woordenboek leert ons dat filigraan op een fijn draadwerk van edelmetaal slaat. Ambachtelijk, doorwrocht, geraffineerd en kostbaar. Een perfecte omschrijving van de Holger Koch stijl ...

Sommerhalde GG 2013, Huber   (43 €)

Moet Huber nog voorgesteld worden ? In alle Duitse wijngidsen de hoogste bekroning, in elk Duits Michelin restaurant dat zich een beetje respecteert op de wijnkaart. Julian Huber zet het levenswerk van zijn te vroeg overleden vader Bernhard met brio verder. De drie GG’s (Grosses Gewächs/Grand Cru) Bienenberg, Sommerhalde en Schlossberg en de onovertroffen Wildenstein (het ‘Filetstück’ van de Bienenberg wijngaard) maken deel uit van het Duitse wijnerfgoed. De Bombacher Sommerhalde wijngaard heeft een roodgekleurde (ijzerhoudende) bodem met vooral Muschelkalk. Nog meer dan in de andere GG’s komt hier de enorme fruitdensiteit naar voor met zalig rijpe, bijna zoete kersen. Een jonge Sommerhalde is schitterend, een gerijpte Sommerhalde is een feest !   Normaal moet je daarvoor in de beste Duitse restaurants zijn maar wij hebben nog een kleine voorraad. Aan de oorspronkelijke prijs, dus goedkoper dan een jonge … Zotter moet het niet worden !

Blanc de Blancs Brut Nature 2011, Huber (29.90 €)

Julian Huber maakt niet alleen enkele van de allerbeste Pinot Noir wijnen van Duitsland maar ook op het vlak van Chardonnay behoort hij tot de absolute top. Iets minder bekend, omdat er zo weinig van gemaakt wordt, zijn de mousserende wijnen. Wij verkiezen de verfijnde Blanc de Blancs Brut Nature (100% Chardonnay) boven de Rosé Brut Nature (100% Pinot Noir). De 2011 had zo een gebalde intensiteit dat ze die bij Huber pas na 7 jaar (!) op de fijne droesem eindelijk op de markt gebracht hebben. Misschien zelfs nog een beetje aan de vroege kant want wij hebben deze wijn nog een jaar of twee bijgehouden om hem nu pas te tonen. De basiswijn was een mooie Chardonnay van 40 jaar oude wijnstokken op kalk, twee jaar gerijpt op gebruikte eiken vaten. Dan 7 jaar op de fijne droesem en uiteindelijke gedegorgeerd zonder enige toevoeging van dosage (Brut Nature). Een volle, rijke, vineuze Blanc de Blancs, anders dan Champagne, maar evenwaardig qua complexiteit en diepte. Een ‘must have’ voor de liefhebber van Duitse wijnen.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief