9 maart 2020

Morgon Cuvée Marcel Lapierre 2018, Marcel Lapierre

In de kringen van natuurlijke wijnmakers is Marcel Lapierre een legende. Eén van de pioniers in de beweging om zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken. Zo weinig mogelijk interventies in de wijngaard en de kelder, zo dicht mogelijk bij het pure fruit. Na zijn dood in 2010 werd zijn levenswerk met talent verdergezet door zoon Matthieu en dochter Camille.   De zeldzame cuvée van oude wijnstokken, vroeger omschreven als ‘die met de romeinse cijfers’, werd dan omgedoopt tot ‘Cuvée Marcel Lapierre’.

Marcel Lapierre was dan misschien het gezicht van een nieuwe trend naar natuurlijke wijnen maar was verre van dogmatisch. De wijnen worden gemaakt zonder sulfiet en verouderd zonder sulfiet maar bij de botteling, en dat is redelijk uniek, geeft hij de keuze aan de klant. Er bestaat een versie ‘nature’ waar géén sulfiet werd aan toegevoegd bij de botteling, en een verse ‘légèrement sulfité’. Wij verkiezen de licht gesulfiteerde versie omdat die stabieler is in de tijd en beter bestand tegen temperatuurschommelingen, …   De wijnen worden ook nauwlettend microbiologisch onderzocht en als het risico te groot is (zoals in het warme jaar 2015) kan het zelfs zijn dat er geen ‘nature’ versie op de markt komt.

Morgon van Marcel Lapierre proeft niet naar Gamay en misschien zelfs niet persé naar Morgon. Het is gewoon wat het is : uniek en onverwisselbaar. Vooral de fruitintensiteit ( ‘fraise écrasée’) is bijzonder : indringend en tegelijk lichtvoetig. Qua elegantie staat de wijn dichter bij Pinot Noir dan Gamay maar qua drinkplezier is het een overtreffende trap van Beaujolais. Wie van deze wijn houdt maar droomt van een gesublimeerde versie met alle kwaliteiten in het kwadraat die mag de speciale cuvée Marcel Lapierre niet missen.

Hiervoor gebruikt men enkel de alleroudste percelen (gemiddeld 100 jaar) met kleine opbrengsten en grote concentratie. Alleen in de allerbeste jaren kan men zich permitteren om dit prachtig materiaal weg te nemen uit de assemblages voor de klassieke Morgon. In het prachtige jaar 2018 krijg je zo een kwintessentie van de Marcel Lapierre stijl. Een grote Beaujolais als hommage aan een grote persoonlijkheid.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief