11 februari 2020

Terrantez 15 years Extra Reserve Madeira, Barbeito

Colheita Madeira (minimum 5 jaar vatlagering) en Frasqueira (minimum 20 jaar vatlagering) dragen een jaartal. Maar daarnaast heb je, net zoals bij Port, ook blends van diverse jaren die opgedeeld worden in verschillende leeftijdscategorieën.  Voor Madeira is dat tegenwoordig  5, 10, 15, 20, 30, 40 en 50 jaar oud. Het gaat telkens om de gemiddelde leeftijd van de blend (vaak een assemblage van jongere en oudere wijnen).

Maar vroeger was de oudste categorie 15 jaar (ook Extra Reserve genaamd). Toen ze bij Barbeito lang geleden de beste mogelijke blend wilden maken van kleine loten oude Terrantez Madeira dan konden ze dat hoogstens Extra Reserve of '15 years old' noemen.  Een eerder bescheiden etiket dus maar de idee achter de wijn was nochtans ambitieus :  qua stijl aansluiten bij de mythische Terrantez Madeira's van voor de phylloxera (druifluisplaag op het einde van de 19de eeuw).  Na de phylloxera moest je met een vergrootglas zoeken naar de Terrantez druif op het eiland Madeira. Niemand wou de hoogst kwalitatieve maar uiterst moeilijke druif (zeer schimmelgevoelig ) nog aanplanten.  

De zeldzame Terrantez vaten in de Barbeito kelder worden natuurlijk bij voorkeur verkocht als dure Frasqueira wijnen (met een jaartal). Maar de (toen jonge) Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas wou zijn talent als meester-blender tonen en besloot een ideale compositie te maken met het beste Terrantez materiaal dat hij voorhanden had.   Het werd een meesterwerk, gemaakt in zeer kleine oplage (1400 flessen).

We hebben de laatste flessen van deze unieke oude botteling van Terrantez Madeira kunnen kopen en dit is dan ook één van de laatste gelegenheden om een stukje Madeira geschiedenis te verwerven. De flessen hebben een klein beetje natuurlijk bezinksel en dus raden we aan om de Madeira zachtjes in een karaf te gieten tot het bezinksel meekomt.  Dan de fles met heet water grondig reinigen en terug opvullen.  Op deze manier geniet je tot op het laatst van de fles van een zuivere, heldere Terrantez.  Zoals bij elke Madeira blijft de smaak zelfs jaren na het openen perfect.  Ideaal dus voor deze meditatiewijn die je in kleine hoeveelheden geniet.   Met het nodige respect en eerbied voor wat Ricardo zelf een 'reliquia' noemt.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief