14 januari 2020

Silice 2018 IGP Vin des Allobroges, Maison des Ardoisières

Het wintersportseizoen is de periode waarin skiliefhebbers in de Franse Alpen in contact komen met Savoie wijnen. Eventueel bij de klassieke raclette. Dat smaakt natuurlijk (op vakantie smaakt alles veel beter) maar als de wijn niet van het kleine kransje topwijnbouwers komt zal de herinnering snel vervagen. De meest gebruikte druivensoort, Jacquère, is op zich een wat neutrale druif die nogal productief is en bij hoge opbrengsten nog dunner van smaak wordt. De parallel met de Muscadet is snel gemaakt en dus weten we niet goed of de omschrijving ‘Muscadet des Alpes’ als een compliment of een verwijt bedoeld is. Op een uitstekende terroir, mits beperkte opbrengsten en in de handen van een getalenteerde wijnbouwer , kan de Jacquère druif, net als de Melon druif in de Muscadet regio, perfect fungeren als een katalysator om de mineraliteit van de terroIr loepzuiver over te brengen naar de wijn. Met meestal een laag alcoholgehalte (we hebben nog Jacquère van het huis Giachino verkocht die slechts 9% vol. had !). Zilt, vederlicht en bronwaterfris.

Brice Omont van Domaine des Ardoisières kon bij een bevriende bio wijnbouwer in Saint Pierre d’Albigny mooie Jacquère druiven kopen van oude wijnstokken en dus kleine opbrengsten. Je voelt dan ook direct de densiteit en vooral de unieke Ardoisières stijl waarbij de zilte mineraliteit ingebed is in een diepe, gelaagde textuur. Die bijzondere combinatie van frisheid/mineraliteit/spanning gekoppeld aan een indringende, rijke maar niet vette textuur doet ons wat denken aan de Chablis wijnen van Raveneau. Natuurlijk heeft deze Silicie niet de diepte van de topcuvées van Ardoisières zoals de Schiste of Quartz maar de familietrekjes zijn er zeker. En wat een zuiverheid ! Alsof je de koele berglucht kan proeven.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief