16 december 2019

Chardonnay *** 2017, Holger Koch

Baden en zeker de Kaiserstuhl regio is één van de warmste streken van Duitsland. Minder geschikt voor Riesling dus en daarom leggen de meeste wijnbouwers zich toe op de zogenaamde Burgunder druiven :  Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Spätburgunder (Pinot Noir). Maar de opwarming van de aarde laat zich ook hier voelen en op de warmste stukken rijpt Grauburgunder (Pinot Gris) te snel en te hevig.  Holger Koch besloot dan ook om de Pinot Gris op die warme plaatsen te vervangen door Chardonnay. 

Is er dan al niet genoeg Chardonnay op de wereld dat men in Duitsland ook al op die trein moet springen ? Niet als de Chardonnay een eigen identiteit krijgt en een unieke stijl.  En daar mag je bij Holger Koch op rekenen.  Ook zijn Pinot Blanc en Pinot Gris staan mijlenver verwijderd van wat we kennen uit de Elzas of van andere Duitse wijnboeren :  beendroog, strak, subtiel mineraal, gelaagd.  Geen allemansvrienden. 

De ‘drie sterren’ Chardonnay komt van Löss terroirs met onderliggend een vulkanische bodem.   Niet de gebruikelijke kalk dus zoals je die wel kan vinden bij onze andere Duitse Chardonnay wijnen zoals de Chardonnay Steinacker van Rings of de Chardonnay Alte Reben van Huber.  De vulkanische ondergrond zorgt voor een heel andere mineraliteit dan op kalk.  Ietsje ruwer, wilder, korreliger.  Een Chardonnay met beet en met structuur.  Wie Chardonnay te glad en te gestroomlijnd vindt moet zeker dit exemplaar eens proeven.  Tjokvol gebalde energie, als een slapende vulkaan die plots rommelend wakker wordt .

Schrijf u in op onze nieuwsbrief