15 oktober 2019

L'Avvocata Barbera d'Asti 2018, Coppo

De familie Coppo staat bekend als een Barbera specialist maar daarnaast maken ze ook een minerale Gavi (Cortese druif), mousserende Altalanga wijnen van Champagne niveau (en prijs), fijne Chardonnay en een superlekkere  Moscato d’Asti.   We starten met de drie belangrijkste Barbera’s :  L’Avvocata,  Camp du Rouss en Pomorosso.  L’Avvocata werd genoemd naar de vorige eigenares, een advocate, en is een Barbera d’Asti zonder hout met véél sappig fruit en frisse zuren.  Camp du Rouss (het veld van de rosten in Piemontees dialect ; naar de vorige, roodharige eigenaar) combineert een mooie concentratie met een verfijnde houttoets (20% nieuwe eik, de rest gebruikte vaten).  De Pomorosso (op de top van de helling staat een appelboom met rode appels) valt sinds een paar jaar onder de nieuwe Nizza DOCG :  18 topgemeenten in de Barbera d’Asti regio kunnen mits een strenger wettelijk kader hun Barbera onder deze nieuwe DOCG uitbrengen.  Zuidelijke hellingen, kalk/mergel bodem, kleine rendementen, lange veroudering op Franse eiken vaten zorgen voor een immense concentratie en diepte die enkele jaren nodig heeft om te versmelten tot een fluwelen geheel.

De kwaliteit van een wijndomein toont zich echter ook in zijn meest bescheiden wijn en dat is in dit geval de Barbera L’Avvocata. Nebbiolo mag dan onmiskenbaar de nobelste druif van Piemonte zijn (voor sommigen van héél Italië) maar er is een reden waarom Barbera de meest gedronken druif is op dagelijkse basis, bij de eenvoudige, smaakvolle en soms wat rustieke Piemontese keuken (witte truffels blijft ook hier ter plaatse een duur en zeldzaam feest).  Een goede Barbera is bij uitstek een gastronomische wijn met zijn zachte tannines en frisse zuren.  De zuren zorgen voor een frisse toets bij zowel rijke stoofschotels als bij funghi porcini (eekhoorntjesbrood) of een entrecôte van het smaakvolle Piemontese ras.  Maar evengoed bij een schotel van fijne Italiaanse charcuterie.  En de zuren doen ook perfect hun dienst bij getomateerde sausen en bij een eindeloze variëteit aan pastagerechten.  Goede pasta verdient goede wijn.  Het hoeft geen grote wijn te zijn maar wel sappig, zacht, fris en levendig.  Wanneer de herfstdagen donkerder worden en het gemoed zwaarder volstaat vaak een glas uitstekende Barbera bij een dampend bord pasta om het leven terug draaglijk te maken. Geluk schuilt soms in de kleine dingen …

Schrijf u in op onze nieuwsbrief