11 juni 2019

GPS 2018 Côtes du Jura, Domaine Pignier

Zowel in ‘ouillé’ stijl (vaten altijd mooi opgevuld zodat er zich géén sluier van gistcellen kan vormen) als in de traditionele ‘vin de voile’ stijl (niet opgevuld zodat er, net als bij Fino en Manzanilla Sherry, zich een laag gistcellen kan vormen aan de oppervlakte die de wijn een unieke smaak geeft) behoort Pignier tot de top van de Jura. Daarnaast maken ze ook nog een schitterende Crémant du Jura (Brut Nature ondertussen) en één van de allerbeste Vin de Paille.

Een aantal cuvées volgen we niet omdat ze, zoals vaak in de Jura, zonder toegevoegde sulfiet gemaakt worden. Je kunt ze natuurlijke wijnen noemen maar dat is ondertussen zo een vage categorie zonder echte regels en normen dat we de term niet graag hanteren. Je zou denken dat enkel die wijnen waar absoluut NIETS aan toegevoegd wordt zich natuurlijk mogen noemen maar in de praktijk noemt men véél wijnen met weinig sulfiet ook natuurlijk. Pas op, een klein beetje sulfiet is vaak beter en verstandiger dan helemaal géén sulfiet, maar is dat toch niet een beetje intellectueel oneerlijk ten opzichte van de ECHTE natuurlijke wijnen die absoluut niets gebruiken (met alle risico’s van dien). Als je compleet zonder toegevoegde sulfiet werkt moet je extra zuiver en hygiënisch handelen. Aandacht, precisie en zin voor detail zijn uiterst belangrijk. Niet iedereen in de ‘natuurlijke-wijn-scene’ werkt even zorgvuldig met alle ongelukken van dien. Het zijn zeker niet altijd de geitenwollen sokken of bohémien types die de beste natuurlijke wijnen maken.

Na enkele jaren geproefd te hebben durven we bij Pignier eens een rode (Poulsard) en zelfs een witte zonder sulfiet te nemen. Niet om ook eens hip te doen maar omdat die twee boeiende wijnen nu eenmaal niet in een gesulfiteerde versie uitkomen. En omdat het smaakprofiel perfect zuiver en absoluut foutloos blijft. De GPS is een intrigerende ‘complantation’ van 40% Gamay Blanc (Chardonnay eigenlijk), 40% Poulsard (ja, een rode druif !) en 20% Savagnin. De druiven worden samen geplukt, samen geperst en samen vergist.   Gisting en veroudering op gebruikte eiken vaten (altijd mooi opgevuld zodat er géén ‘voile’ verschijnt) zonder sulfiet. En dan gebotteld zonder enige toevoeging van sulfiet. Maar vergeet eigenlijk maar dit hele sulfiet gedoe. Het gaat om het verhaal van een mooie terroir, liefdevol biodynamisch verbouwd en een unieke symbiose van drie druiven die op elk cruciaal moment SAMEN blijven en zo tot een zeldzame drie-eenheid komen. Deze GPS voert u naar een onbekende maar o zo boeiende bestemming.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief