13 mei 2019

Puligny-Montrachet Les Enseignères 2016, François Carillon

Op sommige plekken ter wereld krijg je dat extra beetje magie dat voor grote wijnen zorgt. De ‘holy ground’ voor Chardonnay ligt in het dorpje Puligny-Montrachet (en nog een klein stukje in Chassagne-Montrachet) :  de Grand Crus Montrachet (Puligny & Chassagne), Chevalier-Montrachet (Puligny), Bâtard-Montrachet (Puligny & Chassagne), Criots-Bâtard-Montrachet (Chassagne), Bienvenues-Bâtard-Montrachet (Puligny).  Maar ook in de schitterende Premier Crus van Puligny-Montrachet proef je een grootse finesse gekoppeld aan een zinderende mineraliteit.  Je kunt op andere plaatsen bredere, rijkere, meer geconcentreerde Chardonnay vinden maar nobeler dan hier wordt het niet.  Onderaan het dorp waar de grond iets vruchtbaarder is vind je de ‘Bourgogne’ wijngaarden, daarboven liggen de Puligny-Montrachet ‘Villages’ en nog wat hoger de Premier Crus en Grand Crus.  Maakt dat dan echt zo een verschil ?  We zouden het graag anders zeggen maar : ja, dat is een wezenlijk verschil.  Wat niet belet dat een mooie Bourgogne Blanc uit Puligny, gemaakt door een wijnbouwer uit Puligny, op dezelfde manier als een Puligny (zoals bij François Carillon),  best als een ‘baby Puligny’ kan en mag omschreven worden.  Maar proef de echte Puligny-Montrachet er naast en je merkt onmiddellijk het verschil. En proef dan een Premier Cru en je stijgt nogmaals enkele niveaus (om over de Grand Crus te zwijgen) .De vraag is alleen hoeveel je voor dat verschil wil betalen. Hoever ga je mee in de prijzenwaanzin ? Is alleen het beste goed genoeg of ben je al dankbaar om het ‘bijna beste’ te mogen genieten ?

Grand Crus verkopen we niet, Premier Crus wel (kleine hoeveelheden beschikbaar). Maar met de ‘klassieke’ Puligny-Montrachet (‘gewone’ is een woord dat niet past voor dit edele dorp) en zelfs in de mooie Bourgogne Blanc van François Carillon proef je toch al véél van de ‘noblesse’ van de Puligny terroirs.   Tussen de klassieke Puligny en de Premier Crus zit er wel nog een ‘sweet spot’ die ons kan bekoren :  de Puligny-Montrachet Les Enseignères.  ‘Les Enseignères’ is een wijngaard die net onder de Grand Crus Bienvenues-Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet ligt.  Geklasseerd als ‘villages’ maar met een kwaliteit die de Premier Crus benadert. 

Het domein Carillon bestaat al sinds 1611 en was bij de liefhebbers altijd al gekend voor zijn schitterende Puligny wijnen die mooi konden verouderen. Géén flamboyante stijl maar wel bijzonder elegant en telkens met een ‘juiste’ lectuur van elke terroir. Zoals dat zelfs in de beste families gaat in Bourgogne besloten de twee broers Jacques en François het domein op te delen en elk hun eigen gang te gaan.  François wil volop de kaart van finesse en mineraliteit trekken :  kristallijn en uitermate precies.  Door de smeltkroes van de terroir worden alle sporen van Chardonnay zoals vet, boter en hout weggebrand tot enkel de kwintessentie van Puligny overblijft.  Als een ware alchemist verandert François Carillon kalk in vloeibaar goud.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief