13 maart 2019

El Terroir 2014 Navarra, Domaines Lupier

Het was niet de bedoeling een nieuwe Spaanse wijn te vinden. Als kleine wijnhandel kun je niet in alle landen breed gaan. Een beetje focus is nodig. En nog minder een pure Grenache/Garnacha. Niet omdat we niet houden van Grenache, integendeel zelfs. Maar we hebben al verschillende mooie Grenache wijnen uit de Rhône en de Roussillon. Grenache (en Carignan en Mourvèdre) is van oorsprong Spaans. Bij Garnacha denken we misschien spontaan aan volbloed zuiderse wijnen met véél rijp fruit en een warme gloed. Qua alcohol zal Grenache nooit een lichtgewicht worden om de eenvoudige reden dat de druif maar rond de 14 en ideaal rond de 14.5-15% vol. echt mooi rijp wordt. Maar het unieke aan Garnacha is juist dat deze druif de alcohol zo moeiteloos opneemt in een warm deken van rijp kersenfruit. Puur analytisch belooft een wijn met lagere zuren en hogere alcohol niet veel goeds maar een geslaagde Garnacha proeft verrassend evenwichtig en niet zwaar, daar waar een Pinot Noir aan 15% vol. branderig en vermoeiend smaakt. We zijn er zelfs vast van overtuigd dat Garnacha één van DE druiven van de toekomst wordt als de planeet blijft opwarmen.

Qua stijl verandert er véél in Spanje, ook bij Garnacha. Met zijn lichtere kleur, zachte tannines en aromatische intensiteit komt Garnacha soms dicht bij Pinot Noir. Die fijnere en zelfs minerale stijl vind je nu ook bij een aantal hippe domeinen, vooral in de bergachtige regio van de Sierra de Gredos (onder Madrid) met oude wijnstokken op graniet.   Maar zelfs in de klassiekere topregio voor Garnacha, de Priorat, met zijn oude wijnstokken op leisteen, zoekt men ook naar een meer elegante expressie. Uit vorige nieuwsbrieven, over andere druiven en andere streken, kon u waarschijnlijk al afleiden dat we een grote voorliefde koesteren voor kalkterroirs. Kalk geeft een soort natuurlijke, ongedwongen elegantie en een warme mineraliteit die de wijnen een buitengewone klasse doet uitstralen. Garnacha van oude wijnstokken en kleine opbrengsten, biodynamisch verbouwd, op 700 meter hoogte en dus met goede natuurlijke zuren, en dan ook nog eens OP KALK, in de liefdevolle handen van een gedreven en uiterst vriendelijk koppel (Enrique en Elisa). Hoe konden we daaraan weerstaan ?

Deze unieke Garnacha wijnen uit Navarra (Noord-Spanje) tonen een compleet ander profiel dan de Franse Grenache wijnen die we aanbieden.   Naast het prachtige fruit en de zijdezachte tannines vind je hier ook echte frisheid en zelfs een woord die we bij Grenache/Garnacha nog nooit in de mond namen : spanning ( ‘tension’ in zowel Frans als Engels). De wijnschrijver Andrew Jefford spreekt van TEPF (Tension, Energy, Precision, Focus). Iets wat je makkelijker gebruikt voor witte dan voor rode wijn maar als je het in een rode wijn aantreft is het een groot compliment. In een Garnacha zelfs een beetje onwezenlijk. De topcuvée La Dama is subliem voor net géén 30 euro, de El Terroir een prachtwijn onder de 20 euro. Te mooi om waar te zijn, maar toch waar. Deze wijnen aan ons laten voorbijgaan was géén optie.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief