13 maart 2019

Le Pas de D. 2017 Terrasses du Larzac, Domaine du Pas de l'Escalette

Met dit derde domein, naast La Traversée en Caujolle-Gazet, laten we onze liefde blijken voor dit kleine hoekje van de Terrasses du Larzac op grote hoogte (350-400 meter) en met schitterende kalkbodems. Voor Julien Zernott, toen werkzaam bij Henry Pellé in de Loire (Menetou-Salon) en zijn partner Delphine Rousseau was het een ware ‘coup de foudre’.   Het is dan ook een prachtige plek met kleine valleien aan de voet van de ‘Causse du Larzac’ : een uitgebreid en woest kalksteenplateau waarvan je de intensiteit kunt proeven in de schapenkazen van de regio. Aan de voet van de bergpas ‘Pas de l’Escalette’ (616 meter) vind je waterbronnen en waar water is volgt leven en vruchtbaarheid. Op het hoger gelegen plateau van de Larzac ziet het er dor en droog uit en ook lager rond Montpeyroux kreunen de wijnstokken (die véél aankunnen) onder het gebrek aan water. Maar in dit stukje paradijs is er net genoeg van alles (niet teveel) om tegelijk frisheid en smaakintensiteit te maximaliseren. Elk seizoen werpt zijn vruchten af : van truffels in de winter naar asperges, wilde salades, kersen, kappertjes, pruimen, amandels, vijgen, druiven en olijven.   En alsof de vrijstaande (gobelet) wijnranken die in de kalkrots groeien nog niet mooi genoeg ogen plaats men ze in terrassen, op een piëdestal van stenen muurtjes, of ommuurd met hopen steen (clapas) om, als een briljant gezet in een ring, de kostbaarheid van een kleine collectie wijnstokken te benadrukken.

Biologische wijnbouw lijkt hier een evidentie : in de Tuin van Eden gebruikt men géén chemie ! Alleen respect is nodig en dankbaarheid voor de zalige vruchten van de natuur. Die zorgzaamheid en eerbied proef je in elke wijn van Pas de l’Escalette.   Zelfs iets frivools als een rosé schittert met een fonkelende mineraliteit. De witte wijn Les Clapas Blanc toont zich zilt en krijtig en verrassend fris met levendige autochtone druiven zoals Carignan Blanc en Terret Bourret gekoppeld aan wat Grenache Blanc en Grenache Gris. Eén van de mooiste witte wijnen van de Languedoc ! De instapwijn, Les Petits Pas, laat je al kennismaken met het sappige en tegelijk krokante fruit dat de wijnen van Pas de l’Escalette typeert : nooit vlak of dof maar wel vitaal en springlevend. Dan aandacht voor een pareltje van finesse, Ze Cinsault, die bewijst waarom men Cinsault (van oude wijnstokken en kleinere opbrengsten) wel eens de Pinot Noir van de Languedoc noemt. En vervolgens de prachtige assemblage gemaakt door Delphine : Le pas de D. Hier vloeit de frisheid van de Carignan (50%), de zachtheid van de Grenache (30%) en de lichtvoetigheid van de Cinsault (20%) naadloos in mekaar tot een wonderlijke smaaksymfonie. Kun je de overrompelende schoonheid van een landschap proeven in je glas ? Volmondig JA !

Wijn in de kijker:

Degustatiekalender juli 2019

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief