11 februari 2019

Riesling Kogelberg 2017, Weingut Hiedler

Bij Hiedler dient de nieuwe generatie zich aan. De twee zonen, Dietmar en Ludwig Junior, zetten het levenswerk van Maria Angeles en Ludwig verder. Ludwig Jr. als wijnmaker blijft de huisstijl trouw maar legt zijn eigen nuances en zo hoort het ook. De Hiedler wijnen worden bovenal gekenmerkt door een fluwelige textuur gekoppeld aan zuiverheid, frisheid, concentratie en vooral véél drinkplezier. Géén intellectuele wijnen, géén ultrastrakke stenige wijnen maar wijnen met ‘sanfte Säure’ : milde, sappige zuren. Het geheim achter die zijdezachte textuur en milde zuren was onder andere, naast volrijpe druiven van kleine opbrengsten, het natuurlijk laten voltrekken van de malolactaatgisting. De totale zuurtegraad daalt hierdoor een beetje maar je krijgt zachtere melkzuren in plaats van de soms stevige appelzuren. En zoals we weten van bij Chardonnay, waar de malo ook meestal gezocht wordt, krijgt de wijn een boterzachte textuur. Bij Grüner Veltliner, de kameleondruif bij uitstek, past dat gerust in het smaakprofiel van de druif. Bij Riesling waar frisheid, levendigheid en stuivende aroma’s domineren kan die malo soms wat haaks op de wijn staan. Ludwig Senior kon Riesling en malo toch altijd naadloos in mekaar laten vloeien in een malse, verleidelijke stijl. Af en toe een beetje ten koste van spanning, mineraliteit en terroirdefinitie misschien. Ludwig Junior gaat voor een stijlbreuk door géén malo meer toe te laten op de Riesling. Waardoor ze aan helderheid en reliëf winnen. Zonder evenwel aan smakelijkheid te verliezen en daar toont Ludwig Junior zijn wijnmaaktalent.  

Onze favoriet in de Riesling reeks is de Kogelberg omdat deze wijngaard, als Erste Lage (Premier Cru) geklasseerd, een koele mineraliteit toont die perfect past bij de eerder ‘warme’ wijnmaakstijl van Hiedler met volrijp geplukte druiven (evenwel zonder botrytis, iets waar vader Ludwig minder schrik van had). De bodem van ‘glimmerschiefer’ die blinkt in de zon doet ook de Riesling schitteren met een zachte, subtiele mineraliteit. Anders maar méér dan ooit betoverend lekker. Zo vader, zo zoon.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief