Fundacio 2016 Côtes du Roussillon Villages, Domaine Lafage
Syrah is een veelzijdige druif die zowel gedijt in een koeler klimaat als in een warmer klimaat. Anders gezegd, je kan lekkere Syrah maken aan 12.5 % vol maar ook aan 15% vol. (en alles daartussen). Het smaakprofiel zal natuurlijk verschillen. In de noordelijke Rhone aan 12.5-13 % vol toont Syrah zich frisser en slanker dan in het zuiden aan 14-15% vol. Dat verschil is zo groot dat sommigen blind de noordelijke Rhône wijnen niet als Syrah herkennen (en al zeker als ze méér naar de terroir dan naar de druif proeven, wat net de definitie van terroirwijn is). Het donkere, rijke profiel met volrijp fruit vinden we eerder in zonnigere gebieden met de weelderige Australische Shiraz als cliché voorbeeld. En hoewel onze persoonlijke voorkeur eerder naar de noordelijkste noordelijke Rhône (Côte Rôtie) gaat (met de gneiss bodems van de Côte Blonde als summum) kunnen we, op het juiste moment en bij het juiste gerecht, zeker ook een rijpere Syrah waarderen. Volrijp mag, overrijp is kwalijk. Een streepje vanille mag, gebrand hout niet. Gestoofd fruit plus geroosterde eik is een recept recht uit de hel. Ondanks de clichés kom je dat in (goede) Australische Shiraz zelfs niet zo vaak tegen omdat men altijd ingezet heeft op ‘fruit driven wines’ : het sappige fruit moet overeind blijven.
In de Roussillon past Grenache en Carignan eigenlijk meestal beter dan Syrah en Mourvèdre, hoewel de autoriteiten er een tijdje alles aan gedaan hebben om het lelijke eendje Carignan weg te krijgen en de zogenaamde ‘cépages améliorateurs’ Syrah en Mourvèdre te promoten. Jean-Marc en Eliane Lafage, beiden bijzonder intelligente wijnmakers, weten wel beter en kozen Grenache als hoofdrol speler in de meeste van hun wijnen met vaak Carignan (van oude wijnstokken) in een glansrijke bijrol. Toen een nieuwe Lafage cuvée met dominante Syrah werd aangekondigd was onze nieuwsgierigheid dan ook geprikkeld. En ja, opnieuw slagen ze er in om een knappe wijn te maken die zoals altijd fruit –evenwicht – smakelijkheid brengt. Intrigerende, eigenzinnige karakterwijnen maken is zeker een kunst maar wijnen maken die iedereen, van beginner tot wijnkenner, doet spinnen van zuiver drinkplezier is ook een kunst. Want gladde wijnen zonder hoekjes en kantjes worden snel vervelend. Hoe mooi en aantrekkelijk de verpakking ook is bij Lafage, de focus blijft toch op de inhoud liggen. De inhoud dat zijn de prachtige terroirs die de Roussillon rijk is, de kleine rendementen en eventueel de oude wijnstokken (van Grenache en Carignan).
Voor de nieuwe Fundacio cuvée koos de familie Lafage voor verschillende bodemtypes : graniet en gneiss in Lesquerde, kalk in Tautavel, leisteen in Maury en Latour-de-France. De crème de la crème van de Côtes du Roussillon Villages met arme, stenige bodems en weinig opbrengsten. De intense Syrah werd voor 30% aangevuld met de geliefde druif van Jean-Marc, Grenache, die als een fluwelige handschoen perfect past op de ijzeren vuist van de Syrah. Grenache en Syrah dat zijn yin en yang : een natuurlijke symbiose. Syrah heeft deugd van een lange opvoeding op eiken vaten (20 maand hier) om de tannines verder te polijsten en met één jaar oude vaten krijg je net dat streepje vanille dat de natuurlijke kwaliteiten van het fruit nog beter in de kijker zet. Zeiden we al wat een briljante wijnmakers Jean-Marc en Eliane Lafage zijn ?
Het commerciële succes van Lafage schuilt ook in een juiste prijszetting. Je hoeft géén fortuinen te betalen voor de betere cuvées van Lafage zoals de prachtige Léa (16.90 €) of deze nieuwe Fundacio (19.90 €). Jeb Dunnuck die vroeger voor Parker schreef en waarschijnlijk in smaakvoorkeur en punten het dichtst bij Robert Parker zelf aanleunt geeft deze wijn 96 punten maar ook Julia Harding MW die voor Jancis Robinson werkt en een héél andere smaak heeft geeft de Fundacio 17.5 op 20. Lafage weet dus niet alleen alle soorten consumenten te bekoren maar ook de meest uiteenlopende critici te charmeren. “Chapeau bas !” monsieur et madame Lafage …