4 december 2018

Terrantez 20 years old 50 cl, Blandy's

Als er op het etiket van een Madeira géén druivensoort vermeld staat mag je er van uitgaan dat het waarschijnlijk met de Tinta Negra druif gemaakt werd. Zowat 85% van alle wijngaarden is beplant met de rode Tinta Negra. De laatste jaren doet men veel moeite om het blazoen van deze druif wat op te poetsen met kwalitatieve versies en zelfs ook héél oude exemplaren (tot 50 years old !) die fier de naam TINTA NEGRA op het etiket vermelden. Een prima evolutie : maak het beste van het materiaal dat voorhanden is. Maar laten we ook eerlijk blijven en toegeven dat Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia met recht en rede de “nobele soorten” genoemd worden. Nog véél zeldzamer zijn de Bastardo en Terrantez druiven. De rode Bastardo druif (die we als Trousseau kennen in de Jura) vind je gemakkelijk in de Douro streek maar nog weinig op het eiland Madeira. De witte Terrantez druif was bijna uitgestorven en overleeft nog op enkele hectaren. En dat is echt doodjammer want Terrantez is volgens Madeira kenners de allerbeste druif. Terrantez was verantwoordelijk voor vele mythische Madeira’s van voor de phylloxera crisis (de druifluisplaag op het einde van de 19de eeuw die het merendeel van de Europese wijngaarden verwoestte). Zoals de iconische Terrantez wijnen van het jaar 1795 die 20-30 jaar geleden nog te koop werden aangeboden maar nu slechts op veilingen (zowel echte als valse flessen !) aan astronomische prijzen opduiken. Terrantez is een druif met dunne schil en compacte trossen en gevoelig aan schimmels, wat op een warm en vochtig subtropisch eiland een rampenrecept mag genoemd worden. Zeer kleine tot geen opbrengsten ook. Niet te verwonderen dat de druif na de phylloxera zelden nog heraangeplant werd.   De beste plekken voor Terrantez zijn bovendien op lagere hoogte bij de zee. Terrantez druiven of een nieuw hotel : de keuze is snel gemaakt !

De uiterst zeldzame Terrantez druiven worden dan ook meestal bestemd voor prestigieuze Frasqueira wijnen (jaargangsmadeira’s met meer dan 20 jaar vatlagering). Daarnaast kun je op de markt één Colheita vinden, één exclusieve 50 years old en twee ’20 years old’ (waaronder deze versie van Blandy’s) . In de volledige catalogus van alle Madeira producenten samen nauwelijks nog enkele tientallen Terrantez wijnen en daarmee is de kous af. Terrantez Madeira ligt qua zoetheidsgraad ergens tussen Verdelho (medium dry) en Boal (medium sweet) maar heeft naast schitterende zuren ook een uiterst fijn bittertje dat structurerend werkt en een extra dimensie geeft. Een vleugje ‘je ne sais quoi’ dat je aandacht blijft prikkelen en je na enkele slokken voor het leven verslaafd maakt aan deze drug. Geestverruimend !

 

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief