2 oktober 2018

Herrenberg Kabinett Riesling 2016, Maximin Grünhaus

Als je in Riesling de unieke combinatie van lichtvoetigheid en intensiteit zoekt, met de elegantie van een ragfijn kantwerkje, bronwaterfris en kristalzuiver, dan moet je op de koelste plekken gaan zoeken. De Mosel of Nahe streek eventueel maar zelfs nog ietsje koeler : de Saar of Ruwer. In de Saar werken we met de nieuwe ster Peter Lauer en nu in de Ruwer met de oude ster Maximin Grünhaus.   Op de schitterende zuidelijke hellingen van de Abtsberg, Herrenberg en Bruderberg wordt al meer dan 1000 jaar Riesling verbouwd. De abdij Sankt Maximin selecteerde de beste stukken voor de tafel van de abt (Abtsberg) en de koormeesters of Chorherren (Herrenberg) en de rest ging naar de gewone broeders (Bruderberg).   Onder Napoleon kwam het domein in privé handen en uiteindelijk in het bezit van de von Schubert familie.

Zij zijn de enige eigenaars (een Monopole noemt men dat in Bourgogne) van de Grosse Lage (Grand Cru) Abtsberg (met blauwe Devonschiefer als bodem) en Herrenberg (rode Devonschiefer).   Van de jongere wijnstokken maken ze de Riesling Monopol die dus integraal van ‘Grand Cru’ fruit komt en dat proef je !   De oudere wijnstokken van (hoofdzakelijk) Abtsberg en Herrenberg gaan dan in de Alte Reben. Het allerbeste materiaal gebruikt men voor de droge Grosses Gewächs (GG) wijnen of de droog smakende ‘Superior’ wijnen.   Met slechts 11.5 % vol zijn de Grosses Gewächs Rieslings van Maximin Grünhaus zonder concurrentie de meest lichtvoetige op de markt. Naast kanjers uit de Pfalz bvb. worden ze weggeblazen maar geef ze een beetje aandacht en slok na slok ontwikkelen ze een mysterieuze en magische aantrekkingskracht : “they put a spell on you”.

De elektrische zuren van de Ruwer streek vragen om een tikkeltje zoet als contrapunt. De droog smakende wijnen bereiken een ideaal evenwicht zo rond de 12-15 g/l restsuikers wat hen buiten de Trocken (maximum 9 g/l) categorie doet vallen. Maar laat u dat allerminst afschrikken want deze wijnen proeven zo smakelijk en verslavend lekker, zelfs bij uw stukje vis (met of zonder saus). En aan 11.5 % mag u gerust een glaasje meer drinken !

De mooiste en meest treffende omschrijving van deze bijzondere wijnstijl vonden we bij de poëet onder de wijnschrijvers, Andrew Jefford (over de Herrenberg Superior 2005) : “ Could any drinker not love this wine ? I poured a glass of it less than a minute ago, yet already this small room is beginning to smell of moss and stone, of damp leaves gliding down toward the waiting earth, of misty autumn air, of apples from the orchard laid out in a cool room against winter. Dip your nose into the glass, meanwhile, and these scents thicken into something headier : squeezed lime, bruised mint leaves, a pinch of lavender. These aromas are expressed so lightly and freshly, though, that you find yourself sipping before you know it. The aroma is transporting ; it’s almost as if the wine has decided to sample you. Mutual attraction… Isn’t that what happens with love ? It’s not a showy wine in the mouth ; indeed, in some ways it doesn’t even seem like wine at all. It’s a sensual presence : graceful, shapely, vivid, a cluster of aromas and flavors that grow out of some ripely acidic energy. An awkward way of putting it, no doubt, yet this is the most seamless of wines in the mouth, its modest alcohol and its modest sugars both dissolved in that acidic warmth. Somehow, the wine slides off down your troath without you noticing that you’ve swallowed it all ; it is wholly unspittable. Post-swallow, you are back in that northern land where the light and warmth of summer is fading into the foggy tang of autumn, where the season’s shy fruits and the memories of high floral exuberance mingle with what – for want of any more accurate description – we might consider the sensual relics of lost geological time. I am wholly smitten. “

Maar dan moeten we het nog hebben over de stijl waarin de Ruwer en de Saar onovertroffen zijn : zoete Kabinett Riesling (en Spätlese, Auslese, … tot Eiswein).   De spanning, de elektriciteit die in deze wijnen zit werkt verkwikkend en opwekkend ; zeldzaam voor een zoete wijn. Slechts 7.5 % vol maar barstensvol fruit dat bijna uit het glas spat ! De Duitse Riesling fanaten kennen de legendarische bewaarcapaciteit van de Maximin Grünhaus wijnen en laten deze wijnen dan ook zeker een jaar of tien rijpen. Daar moet je wel een ijzeren wil voor hebben want ook jong smaakt zo een Kabinett of Spätlese onweerstaanbaar lekker.   Voor wie het uit een onbevooroordeelde bron wil horen laten we Klaus-Peter Keller aan het woord, maker van de duurste droge Riesling ter wereld (G-Max) en grote Riesling (en Bourgogne) kenner. Over deze Herrenberg Kabinett 2016 : “What a beauty ! Racy, very mineral, floral slate flavor- absolutely outstanding wine. Pure slate, water from a mountain source. Kabinett cannot be any better. “  

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief